Kósa Lajos szerint a Budapesten élő külföldiek miatt nyert Karácsony Gergely

2019. október 14. 12:42 - szerző: 168 Óra/MTI

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke volt az M1 vendége hétfő reggel, és többek között arról beszélt, hogy a fővárosban a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el. 

Mint Kósa fogalmazott van 90 ezer európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített lakcímet és elment szavazni.

„Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik” 

– mondja Kósa, aki szerint Karácsony Gergely és csapata külön kampányt is csinált rájuk. És ez a 90 ezer szavazat éppen a főpolgármester személyét döntötte el Kósa szerint, mert 50 ezer volt a különbség. 

Hogy Kósa honnan tudja, hogy az itt élő külföldiek (például Nikola Gruevszki) valóban mind elmentek szavazni, és mind Karácsony Gergelyre szavaztak, az nem derült ki – írta a 444.

A kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt vannak – ezt már az MTI írja, ugyanarról a tévészereplésről.

Kósa Lajos eszerint azt mondta, országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió,

a kormánypártoknak tehát kényelmes többségük van, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is.

Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van – emelte ki a Fidesz alelnöke. A fideszes politikus szólt arról is, hogy a Fidesz úgy módosította a magyar választási rendszert, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások jobban elváljanak egymástól, ne egy évben legyenek, ez azonban nem kedvez a kormányzópártoknak, mivel a ciklus közepén mindig változik a politikai klíma, népszerűtlenségi hullám szokott következni.

Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, tarka a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban bevehetetlennek hitt, elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség.

A Karácsony Gergellyel történő együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról - például a kórházi ellátásról és klímaerdő telepítéséről - beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem szólt olyan fontos témákról, mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás.