Korteskalózok

Civilek vagy azoknak álcázott pártmunkások kampányolnak a "hivatalos" kortesek mellett. A nagy zűrzavarban már nem is tudjuk megállapítani, hogy a jópofa vagy durva internetes alkotások, újonnan alakult baráti körök, polgári kezdeményezések mögött megbízóként áll-e politikai szervezet. Néhány korteskedő kalóz csak a kampány célegyenesében húzza fel saját lobogóját. Pungor András írása.

2010. március 12., 10:46

– Sokat fejlődtünk, de még nem jutottunk túl a házi barkácsoláson – állítja Németh Gábor egyetemista, az Egyenlítő TV főszerkesztője.
Komoly titulus egy egyszerű internetes naplóhoz. A „beosztottak” civilben könyvelők, grafikusok vagy csak egyszerűen haverok. Szabadidejükben kamerát ragadnak, kocsiba ülnek, és fideszes panamák után kutatnak. Aztán vágnak, feliratoznak, ahogy a nagyok teszik, és a végeredményt közreadják az interneten.

Hogy miért? Felháborítónak tartják, hogy az MSZP-re rásütik a „tolvaj” bélyeget. Tragikusnak, hogy a párt, kezét feltartva, képtelen a védekezésre.

Kiskirályok

– Drámai, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok milyen károkat okoznak az országnak – magyarázza Németh Gábor.
Szombathelytől Győrön át a Jászságig fideszes kiskirályok után kutatnak. Közölték Kövér László beszédének hangfelvételét, amelyben a Fidesz-tótumfaktum szavazatvásárlásról elmélkedett. Az infók csak úgy beesnek az ablakon, landolnak a postafiókban.

Semmi több

– Híreket generálunk – büszke a fiatal főszerkesztő.
A jobbos médiafölényben ő és négy-öt társa egyenlíteni akar. Eredmény: a Fidesz felháborodása és a Hír TV „célkeresztje” húszezer egyéni látogatóra duzzasztotta az egyenlítős kisfilmek statisztikáját.

Civil kurázsi? Az. De árnyaljuk kicsit a képet. Korábban Németh az MSZP-hez kötődő ifjúsági szervezet, a Societas egyik vezetője volt.

Mégis azt mondja, nem segítenek nekik a szocialisták. Nem a kampányra találták ki videós blogjukat, hiszen az már jó egy éve működik. Néha besegít technikai eszközökkel, például mikroporttal egy velük szimpatizáló vállalkozó, de semmi több. Nem pénzért csinálják.

– Megtartjuk a három lépés távolságot, a videóinkkal – ha akarjuk, ha nem – mégis szerepet vállalunk az MSZP kampányában – magyarázza Németh Gábor.
Nincsenek egyedül.

A világhálón rengeteg civil vagy annak álcázott, pártokhoz lazán kötődő szimpatizáns, álruhás pártmunkás kampányol. Sokan csak hobbiból.

A versenyszellem mozgatja őket: ki tud profibb, jobb spotokat, viccesebb bannereket (reklámcsíkokat) tervezni.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.