Nem egyértelmű a kormány üzenete: a folyamatban lévő végrehajtások esetében nincs moratórium és sarcolják a fizetéseket

2020. április 7., 09:17

Szerző:

A fizetések 33, indokolt esetben akár 50 százalékát a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is levonja a végrehajtó. Pedig a bajba került családok tagjai között is sokan lehetnek, akik elvesztették állásukat, vagy kevesebb fizetést kapnak, mint eddig. Közülük azokat, akik albérletbe kényszerültek, a teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegetheti - írja a 24.hu

Megnyugtatok mindenkit! A végrehajtó ugyanúgy levonta a fizetésem 33 százalékát, mint eddig!

Ezt egy főként devizahiteles adósokat tömörítő Facebook-csoportba írta ki a minap az egyik meglepett tag azután, hogy a kormány felfüggesztette a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. A bejegyzést panaszok tucatjai követték, amelyekben mind arról számoltak be, hogy az ő fizetésük egy részét – 33 vagy 50 százalékát – szintén levonta a végrehajtó.

Mindez arra utal, hogy még a tapasztaltak körében sem volt egyértelmű, pontosan milyen intézkedést hozott a kormány. Azonban valójában nem minden végrehajtási cselekményt függesztettek fel. A legfontosabb, hogy

a folyamatban lévő végrehajtások esetében a fizetések 33, indokolt esetben 50 százalékos levonását továbbra is foganatosítják a végrehajtók.

Lakáspiac - Budapest - Eladó lakás a belvárosban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ezt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke, Schadl György is megerősítette a 24.hu-nak. Emellett tételesen elmondta, hogy az intézkedés következtében melyek azokat a végrehajtási cselekmények, amelyeket fel kellett függeszteni, és melyek azok, amelyeket továbbra is érvényben vannak:

  • Új árverést nem tűzhetnek ki a végrehajtók
  • Hatósági átutalási megbízással (inkasszóval) továbbra is terhelhetik az adós bankszámláját, az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg esetében korlátlanul levonható az adós pénze a számláról.
  • Az adós gépjárművét lefoglalhatja a végrehajtó, de a járművet nem vonathatja ki a forgalomból.
  • Helyszíni foglalásokat nem lehet foganatosítani
  • Minden frissen induló végrehajtási eljárást azzal kell kezdeni, hogy részletfizetést kell felajánlani az adósoknak. 

Az, hogy a fizetésletiltásokat továbbra is végrehajtják, főként az albérletbe kényszerült családok esetében okozhat nagy bajt. A koronavírus okozta gazdasági válság miatt ugyanis sokan veszítették el a munkahelyüket, illetve sokan csökkentett fizetést kapnak.