Szlávik János a 168 Órának: Megtanultunk védekezni a koronavírus ellen, már nem fog meglepetés érni minket

2020. május 25., 11:45

Szerző: Árpási Bence

Már nem olyan helyzetben vagyunk, mint amikor a koronavírus megtalálta Magyarországot, mert szinte mindenki betartja a védekezési szabályokat

– erről beszélt a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a 168 Órának adott interjújában. Szlávik János azt mondta, ez azt jelenti, tudjuk hogyan kell használni a maszkot vagy távolságot tartani a tömegközlekedési járműveken.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a fővárosi tömegközlekedés járatain Az utas és a villamos vezetője is maszkot visel. 
Fotó: Szigetváry Zsolt

Ez azt jelenti, hatalmas előnyre tettünk szert, ha esetleg érkezik egy második hullám,

vagy ha az esetek továbbra is megmaradnak valamekkora arányban.

Megjegyezte, van olyan ember is, aki annak ellenére elkapja a betegséget, hogy betart minden szabályt, de ez a ritkább.

„Jelenleg ott tartunk, hogy valamivel 50 alatt van a naponta észlelt esetek száma, de szerintem mindenki tudja, hogy mit kell csinálni, és ez jó. Ezért nem érhet ez a járvány már úgy minket, - akármilyen hullámban jöjjön - mint mondjuk Olaszországot vagy mint akár Kínát, vagy mint az Egyesült Államokat. Szerintem

itt ebben a régióban minket már nem fog meglepetés érni a koronavírussal kapcsolatban.”

– fogalmazott Szlávik János.

Sajtótájékoztató - Magyarország felkészült a koronavírus Kásler Miklós és Szlávik János

Megjegyezte, nem lehet örökké karanténban élni és valamilyen egyensúlyt kell találni a munka és az elzárkózás között. Véleménye szerint az iskolákat nem kell megnyitni, mert a fertőzés szempontjából a gyerekek veszélyesek lehetnek, mivel sokszor nem is tudnak arról, hogy betegek. Noha vannak gyermek betegek, de jóval kisebb az arányuk és 10 éves korosztály alatt nagyon ritkán követel halálos áldozatot a vírus. Jelezte,

folyamatosan érkeznek be az új információk arról, egyes betegeknél milyen tünetek, betegségek alakulnak ki és ezért nagyon sokat tanulunk a vírusról.

„Összességében a járvány kezelése mindenhol ugyanolyan” – fogalmazott a szakember, noha megjegyezte, Svédország ebben a tekintetben kicsit más utat jár be.

„Nálunk tényleg nem volt olyan hirtelen sok megbetegedés, mint több országban is. Remélem, hogy most már a görbe azt mutatja majd, hogy folyamatosan csökken az esetek száma. Az áldozatok száma még nem mérvadó, mert még sokan vannak kórházban és lélegeztetőgépen, tehát sokkal inkább a napi új esetek számát, a gyógyult esetek számát és az aktív esetek számát kell figyelni. Ezekből lehet következtetni a járvány alakulására.

Úgy látom, hogy ebből most már óriási új esetszám nem lesz.”

– fogalmazott Szlávik János.

A maszkhordás fontosságával kapcsolatban A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa egy érdekes példát hozott fel: „Vietnámban önmagában azzal, hogy mindenkinek javasolták a maszkhordást, bezárták az iskolákat és sokat teszteltek, drámaian meg tudták állítani a járvány terjedését. Egészen egyszerűen egyedülálló, amit csináltak, ezeknek a maszkoknak csak van valami jelentősége.”

Az pedig mindegy, milyet hordunk.

A hétköznapi életben elegendő a sebészi maszk, sőt, a célra megfelel valamilyen textil is, amely takarja a szájat.

Szlávik János hangsúlyozta, ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet. A speciálisabb, FFP2-es, FFP3-as maszkokat azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak kell hordaniuk, akik jó eséllyel találkoznak beteg emberekkel. felhívta arra is a figyelmet, hogy a speciális maszkokban nehezebb lélegezni, „teljesen életszerűtlen, hogy valaki egy bevásárlóközpontban valaki hosszabb ideig viselni tudja.”

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a budapesti üzletekben
Fotó: Mónus Márton

Kiemelte, nem csak a maszkhasználat, de a megfelelő fel-és levétel is fontos. Azért sem szabad sokáig hordani egy maszkot, mert ha cseppfertőzéssel a maszk külső felületére rájut a vírus és az ember hozzáér, könnyen megfertőzheti magát.

Szlávik János szerint nehéz megjósolni, mikor fog elérkezni az esetleges második hullám,

mivel a koronavírusnak semmi köze az időjáráshoz. Nehezíti az előrebecslést, hogy a koronavírus jól érzi magát meleg területeken is. Ebből kifolyólag nem érti azokat a feltételezéseket, miszerint ez a vírus nyáron eltűnik és ősszel majd visszatér. „Oda kell figyelnünk arra, hogy ha valamelyik országban még járvány lesz és onnan érkezik Magyarországra valaki, hogy ne tudja behurcolni a vírust.” – figyelmeztetett.

Olyan opció is létezik, hogy a koronavírus velünk marad – hívta fel a figyelmet. Ez azt jelenti, nyáron is előfordulhatnak kisebb esetszámok, de ez olyan elenyésző lesz, hogy a vírus nem fog tudni továbbterjedni.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója Szlávik János az operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: Bruzák Noémi

Megelőzni még a hagyományos módszerekkel sem lehet. Ugyanakkor az alábbiak szedése sosem árhat:

  • C-vitamin
  • immunerősítők (pl: cink)
  • D-vitamin (bár ez túladagolható).

Noha tudományosan nem tudjuk megelőzni a megbetegedést, de ha valaki ezeket fogyasztja, akkor „nagy bajt nem csinál vele.”

A Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa felhívta arra is a figyelmet, a vírusok ellen nagyon nehéz bármiféle gyógyszert alkalmazni. Példaként az AIDS-et, a herpeszt hozta fel, a nátha és rengeteg gyerekbetegség ellen sincs gyógyszer, csak oltás.

Lehetségesnek tartja azt is, hogy

oltás és gyógyszer is lesz belátható időn belül,

noha „még egyetlen egy tudományosan igazolt gyógyszer sincs, amit törzskönyveztek volna a koronavírus ellen. Oltással pedig már több mint 100 kísérlet zajlik” – zárta a beszélgetést Szlávik János.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.