Szeptemberben lehet oltás a koronavírus ellen, egyre hatékonyabb gyógymódok vannak a betegek kezelésére

2020. május 3., 11:19

Szerző:

Maruzsa Zoltán kezdte az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját a tájékoztatót. Az államtitkára holnapi érettségivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóról tájékoztatott.
Jelezte, ősszel is lehet érettségizni,

holnap reggel is jelezheti, ha valaki nem akar vizsgázni.

9-kor kezdőnek az írásbelik, sűrűbben indulnak a tömegközlekedés járatai.
Mindenhová megérkeztek a kesztyűk és a fertőtlenítők. Több felajánlás érkezett, ezt köszöni, ugyanakkor hangsúlyozta, a védekezés megszervezett.
Az érettségi alatti biztonsági intézkedésekről szólva elmondta, a diákoknak minden közösségi térben kötelező, de vizsgaírás közben is erősen ajánlott. Nyitott ablakok és szellőztetés mellett fognak zajlani a vizsgák. Egyúttal sok sikert kívánt mindenkinek és biztosak abban, hogy sikeres vizsgát fognak tenni a diákok. 

Kiss Róbert az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa emlékeztetett, hogy hétfőtől életbelépnek az új szabályok. Budapesten Pest megyében maradnak a szigorítások, vidéken lazítanak. Ettől a naptól kötelező a boltokban és a tömegközlekedési járatokon a maszk.

A legjellemzőbb jogsértés, hogy a kijárási korlátozásokat megszegik, vagy hogy az üzleteket nem megfelelő idősávban látogatják.

Müller Cecília ma sem volt jelen a tájékoztatón.

Helyette a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa állt a nyilvánosság elé, aki hosszasan azt sorolta, mi mindent tudnak már erről a vírusról. Szlávik János azt mondta, két hónap telt el az első itthoni koronavírusos eset észlelése óta. hangsúlyozta, ma már sokkal többet tudnak a vírusról, mint korábban.

Tudják, hogy mutálódik, és változik, ugyanakkor a pontos terjedéséről nem tudnak eleget.

Hangsúlyozta, alkalmaznak komoly vírusellenes terápiákat, amelyek napokon belül itthon is elérhetőek lesznek.

Emellett arról is beszélt a szakember, hogy

szeptemberre lesz egy-két hatásos elérhető oltóanyag a koronavírus ellen.