Komoly veszélyt jelenthetnek Magyarországra a környező országok: mindenütt durván emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

2020. június 30. 16:11 - szerző: Sz. K.

Jelentősen emelkedni kezdett az elmúlt két hétben a koronavírussal fertőzöttek száma a környező országokban a járványügyi lazítások után. Legtöbb esetben más országokból behozott esetszámok emelik az esetszámot.

Magyarországra ilyen szempontból komoly veszélyt jelenthetnek a környező országok, amelyekben feloldották a karanténkötelezettséget,

hiszen Romániában már 400 felé közelít a napi fertőzöttek száma, Ukrajnában pedig már újra 900 körül fertőződnek meg egy nap alatt, de Szerbiában, Szlovákiában és Horvátországban is emelkednek a számok. 

A hatékony visszaszorítás miatt a kelet-közép-európai országok gazdaságai már májusban részlegesen újraindulhattak, júniusra pedig már majdnem teljesen visszatért az élet a korábbi kerékvágásba. Június végére azonban az újraindulással együtt a napi esetszámok is emelkedőben vannak azokban az országokban, amelyekben korábban tartósan 0 körül volt a napi megbetegedésszám.

Csehország a márciusi meredek emelkedés után a nagyszámú teszteléssel, valamint a szigorú korlátozásokkal gyors javulást ért el, a napi esetszámok átlaga április közepétől június közepéig 50 körül stabilizálódott.

Június végén azonban azt látjuk, hogy a görbe emelkedésnek indult, és közelít a 100 felé.

Koronavírus - Csehország
Fotó: Martin Divisek

 

Horvátország is sok említést kapott a sikeres elfojtás miatt, az esetszámok május közepétől június közepéig szinte végig 0 körül voltak, június végén viszont meredeken elkezdett emelkedni a görbe, jelenleg már 30 körüli új esetről tudunk napi átlagban. 

Szlovákia és Szlovénia is a legsikeresebb országok között volt, de az új esetek száma ott is elmozdult a korábbi 0-1 körüli szintről. Szlovákiában legutóbb 13, azelőtt pedig 23 esetről számoltak be. Azt is elmondhatjuk, hogy míg Magyarország a járvány kezdeti szakaszán a régió mögött kullogott, ma már mi is a legkevésbé fertőzött országok közé tartozunk, a halálozási statisztikáink viszont továbbra sem jók a többi régiós országhoz képest.

Horvátországban a múlt héten több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták.

Két járványgóc alakult ki: a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban. Utóbbiban a fiatalok körében emelkedett a fertőzöttek száma, a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjedt el, és ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is. Az esetszámok emelkedése miatt mindhárom ország szigorított – Szlovákiában két településen zárták be a közösségi intézményeket, Szlovénia és Horvátország pedig a beutazást korlátozza.

Fotó: Dida Boza

 

Szlovákiában és Horvátországban is behozott esetek okozták a görbe emelkedését.

Éppen ezért Horvátországban két hét karanténba kell vonulniuk a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek, Szlovénia Luxemburgból és Montenegróból érkező állampolgárokra rótt ki karanténkötelezettséget. Mindkét országban kötelezővé tették a szájmaszk viselését bizonyos helyeken.

Szerbiában és Romániában is újabb lendületet kapott a vírus.

Szerbiában a járvány elején volt olyan magas a napi új fertőzöttek száma, mint vasárnap, Romániában még rosszabb a helyzet, ott már újra 400 felé közelít a napi fertőzöttek száma.

Románia június 12-én enyhített a beutazási feltételeken, azóta nem is szigorítottak.

 

 

Szerbia viszont igen, a szájmaszkokat tették kötelezővé a tömegközlekedési eszközökön, és meghosszabbították a látogatási tilalmat a kórházakban.

A régióban korábban az egyik legnagyobb napi esetszámokat produkáló Lengyelország helyzete viszont szemmel láthatóan javul, és a járvány szakaszában ijesztő emelkedést mutató Ausztriának is stabil volt eddig a járványügyi helyzete, egészen hétfőig, amíg újabb 69 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Megpróbálják csírájában elfojtani a vírust, az alsó-ausztriai Tullnban például bezártak egy sportiskolát, miután az egyik tanár vírustesztje pozitív lett, az iskolai dolgozók és a tanulók jelentős része karanténban van.

Koronavírus - Ukrajna Pestisdoktor maszkot visel egy nő a nyugat-ukrajnai Lviv városban
Fotó: Pavlo Palamarcsuk

Ukrajnára érdemes külön kitérni, az ottani járványhelyzet a legkedvezőtlenebb a régióban.

Az új esetszámok meredeken nőnek, pénteken már átlépték az ezret, és az elmúlt hét átlagában 800 fölött járnak.

Az ukrán hatóságok szerint már reális veszély a kórházi kapacitások túlterheltsége is.