Százezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi idősotthonokban dolgozók, több zöldfelület lehet nyitva Budapesten

2020. április 30., 16:21

Szerző:

Felvetette egyes fővárosi zöldterületek újranyitását a főpolgármester.

Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján azt mondta, noha a Margitsziget hetek óta le van zárva hétvégente, gondolkodnak azon, hogy a környéken található nagyobb-parkokat (Óbudai-sziget, Római-part), fokozatosan megnyissák. Tennék mindezt azért, hogy javítsanak a város életlehetőségein. 

Noha kevés információjuk van, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják,

Budapesten nincs lehetőség enyhíteni. A kormány korlátozásai szükségesek

- hangsúlyozta a főpolgármester. 

A Margitsziget lezárása. (Fotó: Merész Márton/168 Óra)

Ugyanakkor nem csak az volt az egyedüli témája a főpolgármester mondanivalójának. A sebességcsökkentési tervekről azt mondta,

nem a fűnyíró-elv mentén szeretnék ezt végrehajtani.

Ennek célja az, hogy nullára csökkentsék a halálos balesetek számát. Jelezte, a fővárosi Fidesz-frakció módosítóit egy az egyben beépítette a javaslatba. Erről indulna társadalmi párbeszéd.

Hozzátette, januárban dönthet majd a közgyűlés a részletekről. Az biztos, hogy a 20-30 km/h-s zónák száma a jövőben nőni fog. Megjegyezte, több kísérleti projekt is indulni fog a közlekedésbiztonság javításával kapcsolatban.

Ennek első példája a VI. és VII. kerületi polgármester által bejelentett terv, de a jövőben több kerületben is lesz majd hasonló intézkedés. 

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tud arról, hogy a Pesti úti idősotthonba megérkezett-e már a parancsnok.

"Ma a Pesti úti idősotthon a világ legjobban felügyelt intézménye."

- fogalmazott a főpolgármester. 

A sajtótájékoztatót követően megjelent egy határozat, melynek értelmében egyszeri pénzbeli jutalmat kapnak a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban dolgozók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben megnövekedett munkájuk elismeréseként. Az átlagosan 100 ezer forintos jutalmat 1621 dolgozó kapja meg.

Karácsony Gergely a fővárosi MSZP-frakció javaslatára döntött arról is,

az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnökévé Gajda Péter kispesti polgármester választják meg.

A politikus tevékenysége az utóbbi időkben többször került az érdeklődés középpontjába, erről itt írtunk részletesebben: 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.