Újabb fővárosi idősotthonba férkőzött be a koronavírus: a Gondozóba

2020. április 19., 10:09

Szerző:

A XV. kerületi Erdőkerülő utcában található Nyugdíjasház és Idősek Gondozóháza egyik gondozójánál is kimutatták koronavírust, közölte a Facebookon Cserdiné Németh Angéla.

A polgármester azt írta, hogy az otthon teljes területére kijárási és látogatási tilalmat rendelnek el 2020. április 19. napjától - 2020. május 2. napjáig, és azonnal megkezdték ház lakóinak és dolgozóinak COVID-19 szűrését és tesztelését.

Cserdiné Németh Angéla a közösségi oldalán emlékeztetett, hogy a jogszabályok értelmében a 70 év feletti idősek ellátása továbbra is az Önkormányzat feladata, így ezen idő alatt a bentlakóknak továbbra is biztosítják heti 1 alkalommal a bevásárlást (10 ezer forint összegig és 7 kilogramm súlyhatárig), amely jelenti az alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek beszerzését, továbbá kiváltják a gyógyszereket és feladják a postai csekkeket is.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.