Rekordszintet ért el a kórházi tartozások növekedése, már a tartalékkeret is kevés

2019. szeptember 18., 12:04

Szerző:

Csak augusztusban további 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adósságállománya, ami így elérte az 53 milliárd forintot – írja a Magyar Államkincstár adatai alapján a napi.hu.

Az, hogy havonta átlagosan 4,77 milliárddal nőtt legalább a kórházak tartozása, negatív rekordnak számít.

A fővárosi Szent János Kórház Képünk illusztráció (Szent János Kórház)
Fotó: Balogh Zoltán

A fizetési hajlandóság képe is sötét, a tartozások fele legalább két hónapja lejárt. Tavaly augusztusban "mindössze" 1,3 milliárddal nőtt az adósság, tehát a kórházi tartozások nem pusztán a naptári hatás miatt növekednek az ágazati szakértők szerint, hanem

a kórházi dolgozók megtartása miatti bérverseny érezteti hatását.

A lapnak nyilatkozó Molnár Attila, egészségügyi szakértő szerint bár a kormány belengette, hogy idén nyártól több forrást rendelnek az egészségügyi ágazatra, ám arról semmilyen nyilvános koncepció nem került még nyilvánosságra.

Annyi bizonyos, hogy a kormány már év elején elkülönített 40 milliárd forintot a finanszírozás átalakítására, ám ha el is készülne a koncepció annak felhasználására, a tartozások növekedésének mostani üteme alapján biztosan elégtelen lenne.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.