Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Rekordszintet ért el a kórházi tartozások növekedése, már a tartalékkeret is kevés

2019. szeptember 18. 12:04 - szerző: 168 Óra

Csak augusztusban további 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adósságállománya, ami így elérte az 53 milliárd forintot – írja a Magyar Államkincstár adatai alapján a napi.hu.

Az, hogy havonta átlagosan 4,77 milliárddal nőtt legalább a kórházak tartozása, negatív rekordnak számít.

A fővárosi Szent János Kórház Képünk illusztráció (Szent János Kórház)
Fotó: Balogh Zoltán

A fizetési hajlandóság képe is sötét, a tartozások fele legalább két hónapja lejárt. Tavaly augusztusban "mindössze" 1,3 milliárddal nőtt az adósság, tehát a kórházi tartozások nem pusztán a naptári hatás miatt növekednek az ágazati szakértők szerint, hanem

a kórházi dolgozók megtartása miatti bérverseny érezteti hatását.

A lapnak nyilatkozó Molnár Attila, egészségügyi szakértő szerint bár a kormány belengette, hogy idén nyártól több forrást rendelnek az egészségügyi ágazatra, ám arról semmilyen nyilvános koncepció nem került még nyilvánosságra.

Annyi bizonyos, hogy a kormány már év elején elkülönített 40 milliárd forintot a finanszírozás átalakítására, ám ha el is készülne a koncepció annak felhasználására, a tartozások növekedésének mostani üteme alapján biztosan elégtelen lenne.