„Rendkívül veszélyes üzenet” – Az Orbán-kormány csak az adósság egy részét akarja rendezni, a kórházi beszállítók felháborodtak

2019. december 19., 23:47

Szerző:

A csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője jelentette be, hogy az összesen 79,4 milliárd forintból, amelyet az Orbán-kormány a kórházak rendelkezésére bocsát, 42,8 milliárd forintot az adósságállomány rendezésére szán. Ezután jelentkezett egy közleménnyel Orvostechnikai Szövetség (OSZ), amely állítása szerint megdöbbenéssel értesült a bejelentésről, hiszen

a kórházak tartozása mostanra több mint 70 milliárd forintra duzzadt.

A miniszter tájékoztatása alapján a kabinet a fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak . Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról. Az OSZ furcsállja, hogy a kabinet ellenőrizni akarja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert a termékek és a szolgáltatások nagy részét közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították le, illetve végezték el.

„Az adósságot finanszírozó cégek jogszabály által biztosított joga, hogy a követeléseik után késedelmi kamatot és behajtási költségátalányt számítsanak fel. Ezek a tételek nyilvánvalóan növelik az adósság volumenét és drágítják annak finanszírozását. A cégek végső esetben jogi úton is behajthatják követeléseiket. Ha a beszállítók kellően nagy számban alkalmaznák ezt a megoldást, az a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenítené a magyarországi betegellátást”

– hívja fel a figyelmet az OSZ, amely az állammal szerződő gazdasági szereplők jövőbeli kilátásai szempontjából rendkívül veszélyes üzenetnek tartja, hogy az Orbán-Kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány alig több mint felét kívánja kifizetni. A szervezet inkább azt szeretné, hogy a kabinet biztosítsa a teljes kórházi adósságrendezés költségvetési forrásait, és mielőbb intézkedjék a beszállítók nyilvánvalóan jogos és rég lejárt követeléseinek rendezéséről.

Gulyás Gergely egy kérdésre elmondta, 10 milliárd forintos a differencia a kórházi beszállítók által jelzett 70 milliárd forintos hiány és a mostani kormányzati támogatás között, mivel a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátások számára biztosított finanszírozás-emelés összesen 20 milliárd forint értékben tartozások kiegyenlítését is lehetővé teszi.

Ami a 79,4 milliárd forint másik részét illeti, Gulyás Gergely szerint 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal növeli, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatóak. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 milliárd forintot biztosít a kabinet, ami szintén az előbbi korlát feletti ellátások fedezetét szolgálja - tette hozzá. Kiemelte, a kormány emellett további 3,15 milliárd forintot fordít arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

Gulyás Gergely kitért arra is, a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét. Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig kész a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával elérni. Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő – tette hozzá.