Kocsis Máté szobrot állítana Lech Kaczyńskinak Pesten

2017. november 30., 17:15

Szerző:

A repülőgép-balesetben elhunyt néhai lengyel államfőnek állítanának szobrot a szintén lengyel származású II. János Pál pápáról elnevezett téren – ezt terjesztette a fővárosi közgyűlés elé Kocsis Máté, a helyszíngazda VIII. kerület polgármestere – írja a HVG.hu.

A közgyűlési előterjesztés Magyarország és Lengyelország jó kapcsolatával indokolja a döntést. A két ország közti barátság történelmi idők óta fennáll, és ma sincs másképp.

A volt lengyel államfő a Jog és Igazságosság pártjának (PiS) tagja volt, amely remek kapcsolatot ápol a Fidesz–KDNP-vel. A magyar és lengyel kormánypárt évek óta az illiberalizmus fő képviselője az Európai Unióban.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.