Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Citromdíjas házba költözött be Kocsis Máté, de a történelmi örökség bánja

2019. november 22. 12:06 - szerző: 168 Óra

Az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete citromdíjjal tüntette ki Kocsis Máté fideszes frakcióvezető tisztviselőtelepi házépítését. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága tavaly májusban az építészeti díjak kiosztása idején mondott lesújtó véleményt a díjazással az eredeti VIII. kerületi családi ház lerombolása és a helyén megkezdett újjáépítési munkák miatt. A díjkiosztón nem említették az ingatlantulajdonosokat, így tavaly nem is kapott nagyobb visszhangot az 1880-as évekből származó ház lebontása – írta a 24.hu.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése Balatonalmádiban
Fotó: MTI/Mátyus Tamás

Az Építészfórum cikkét a hvg.hu idézte fel, miután kedden kiderült, hogy Kocsis, a VIII. kerület korábbi polgármestere,

a Fidesz frakcióvezetője költözött a területen felépített új családi házba.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ugyanakkor arról számolt be, hogy a kormánypárti politikus hozzájutott részben hatósági eszközökkel szerezte meg egy százmilliós értéket képviselő épületet. Az 1920-as években épült ház többségi tulajdonosa egy idős házaspár volt, akiket 2016-ban arra kötelezett a VIII. kerületi önkormányzat – ekkor Kocsis Máté volt a polgármester –, hogy újítsák fel a rossz állapotban lévő tetőt. Azt is hozzátették, hogy ha nem teszik meg a tulajdonosok, az önkormányzat maga intézkedik és bírságot szab ki. Azonban Hadházy beszámolója szerint a házaspárnak erre nem volt pénze, így az eladás mellett döntöttek.

Be is futott egy vételi ajánlat, méghozzá Kocsis Máté édesanyjától. Hadházy úgy tudja, hogy személyesen a polgármester ment el megnézni a házat. Az üzletet nyélbe is ütötték, körülbelül 45 millió forintért Kocsis édesanyja lett a tulajdonos. A tulajdonosok részéről korábban is volt eladási szándék, de megfelelő ajánlat híján nem adták azt el. Azonban

az önkormányzati határozat miatt kényszerhelyzetbe kerülhettek.

Ezután – bár a Tisztviselőtelep településképi védelem alatt áll – a régi épületet teljes egészében elbontották és egy hasonló stílusú, de nagyobb házat húztak fel a telekre, amit szintén a VIII. kerületi polgármesteri hivatalnak kellett engedélyeznie. A háromszintes épület területét jelentősen megnövelték, az több száz négyzetméter lehet.

Hadházy becslése szerint

egy ekkora, új építésű ingatlan minimum 100 millió forintba kerülhetett, de a telek, a bontás és az építkezés árát is számolva Kocsis Máté egy minimum 150 milliós házban lakik.

Hadházy hozzátette, mindehhez édesanyján keresztül jutott, hiszen polgármesteri fizetéséből nem tudta volna igazolni, honnan volt erre pénze. Aztán idén januárban „csere” útján a ház felét hivatalosan is megkapta édesanyjától. Így lett résztulajdonos, bár a földhivatali és a cégjegyzék adatok szerint már tavaly év vége óta ez volt Kocsis lakcíme. A földhivatali nyilvántartásból az is kiderül, hogy a frissen „cserélt” ingatlan másik felét édesanyja Kocsis gyermekeinek nevére próbálta íratni, de ezt a földhivatal valamilyen okból megtagadta.