Kő, papír, ollóval sorsolta ki a gellérthegyi tinédzser-rablóbanda, kinél legyen a fegyver, amikor kirabolnak valakit

2019. december 13., 15:15

Szerző:

Bandázás és iszogatás közben ötletelgettek arról, hogyan lehetne pénzt szerezni, azok az egyébként jó családi hátterű fiatalok, akik egy hónap alatt nyolc helyszínen összesen tizenegy embert támadtak meg a Gellérthegy és a Feneketlen-tó környékén. A fiúk a támadások előtt a kő, papír, olló játékkal döntötték el, kinél legyen a fegyver és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű – közölte sajtótájékoztatóján Dócs András, a BRFK Nyomozó Főosztályának vezetője.

A fiúk először november 7-én, a Gellérthegyen raboltak ki két felnőttet, két héttel később, november 21-én este a Feneketlen-tónál támadtak meg ismét két embert. Arcukat sállal takarták el és a gázriasztó fegyverrel követelték áldozataiktól az értékeiket, majd elmenekültek a helyszínről.

Később kiderült, hogy egy nappal korábban, szintén a Gellérthegyen támadtak meg és raboltak ki egy fiatal párt, akik éppen először randiztak. Ők a támadás után nem tettek azonnal feljelentést, otthon a szüleiknek mesélték el, mi történt, így jutott a rendőrség tudomására az eset.

A rendőrök a három, kísértetiesen hasonló rablás után megnövelték a civil ruhás rendőrök számát ott, ahol a fiatalok korábban megfordultak. Ennek ellenére még két rablás történt, az egyik alkalmával pedig egy vétlen lövést is leadtak a rablók. A vallomásokból kiderült, hogy

a fegyver azért sült el, mert az egyik fiú ujjai a hidegtől teljesen elgémberedtek

– hangzott el a sajtótájékoztatón. 

December 11-én a rendőrök megint a Gellérthegyen dolgoztak, ahol este  két gyanús alakra figyeltek fel, akik egy kerítés mögött tűntek el. Nem sokkal később a nyomozók kiabálást hallottak, és azonnal a hang irányában kezdtek rohanni. A támadók menekülés közben egyszer még az áldozatuk irányába is lőttek, de a rendőrök végül elfogták őket. 

Bicskát, kesztyűket, sálat és egy gázriasztó fegyvert találtak náluk. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek és másik három társukat is megnevezték, akiket a rendőrök szintén elfogtak.

Az elfogásról videó is készült, íme:

A 14-16 éves fiatalemberek barátok, és ismerősök révén találtak egymásra. Jó családi hátterű diákok. Egy hónap alatt 120 ezer forintot és több műszaki cikket is raboltak, a pénzt pedig általában ételre, italra és cigarettára költötték, de a vallomások szerint előfordult, hogy még egymást is átverték.

A BRFK fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntettével gyanúsítja őket. Négy fiút őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat, ötödik társuk viszont az eljárás alatt szabadlábon védekezhet.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.