Kő, papír, ollóval sorsolta ki a gellérthegyi tinédzser-rablóbanda, kinél legyen a fegyver, amikor kirabolnak valakit

2019. december 13. 15:15 - szerző: 168 Óra

Bandázás és iszogatás közben ötletelgettek arról, hogyan lehetne pénzt szerezni, azok az egyébként jó családi hátterű fiatalok, akik egy hónap alatt nyolc helyszínen összesen tizenegy embert támadtak meg a Gellérthegy és a Feneketlen-tó környékén. A fiúk a támadások előtt a kő, papír, olló játékkal döntötték el, kinél legyen a fegyver és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű – közölte sajtótájékoztatóján Dócs András, a BRFK Nyomozó Főosztályának vezetője.

A fiúk először november 7-én, a Gellérthegyen raboltak ki két felnőttet, két héttel később, november 21-én este a Feneketlen-tónál támadtak meg ismét két embert. Arcukat sállal takarták el és a gázriasztó fegyverrel követelték áldozataiktól az értékeiket, majd elmenekültek a helyszínről.

Később kiderült, hogy egy nappal korábban, szintén a Gellérthegyen támadtak meg és raboltak ki egy fiatal párt, akik éppen először randiztak. Ők a támadás után nem tettek azonnal feljelentést, otthon a szüleiknek mesélték el, mi történt, így jutott a rendőrség tudomására az eset.

A rendőrök a három, kísértetiesen hasonló rablás után megnövelték a civil ruhás rendőrök számát ott, ahol a fiatalok korábban megfordultak. Ennek ellenére még két rablás történt, az egyik alkalmával pedig egy vétlen lövést is leadtak a rablók. A vallomásokból kiderült, hogy

a fegyver azért sült el, mert az egyik fiú ujjai a hidegtől teljesen elgémberedtek

– hangzott el a sajtótájékoztatón. 

December 11-én a rendőrök megint a Gellérthegyen dolgoztak, ahol este  két gyanús alakra figyeltek fel, akik egy kerítés mögött tűntek el. Nem sokkal később a nyomozók kiabálást hallottak, és azonnal a hang irányában kezdtek rohanni. A támadók menekülés közben egyszer még az áldozatuk irányába is lőttek, de a rendőrök végül elfogták őket. 

Bicskát, kesztyűket, sálat és egy gázriasztó fegyvert találtak náluk. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek és másik három társukat is megnevezték, akiket a rendőrök szintén elfogtak.

Az elfogásról videó is készült, íme:

A 14-16 éves fiatalemberek barátok, és ismerősök révén találtak egymásra. Jó családi hátterű diákok. Egy hónap alatt 120 ezer forintot és több műszaki cikket is raboltak, a pénzt pedig általában ételre, italra és cigarettára költötték, de a vallomások szerint előfordult, hogy még egymást is átverték.

A BRFK fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntettével gyanúsítja őket. Négy fiút őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat, ötödik társuk viszont az eljárás alatt szabadlábon védekezhet.