Konzultáció indult Magyarországon a klímavédelemről, de ezt az Orbán-kormány inkább titokban tartotta

2019. november 24., 17:48

Szerző:

Az Orbán-kormány még november 18-án Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia néven útnak indított egy úgynevezett társadalmi konzultációt a klímavédelemről. A korábbi hasonló konzultációkhoz és az ügy jelentőségéhez képest a kabinet finoman szólva nem vitte túlzásba a kommunikációt, amin az ellenzék eléggé kiakadt, vasárnap a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd is kiadott egy közleményt arról, hogy elítélik az Orbán-kormány hallgatását.

A 2050-ig tartó időszak klímavédelméről szóló kérdőívet november 25-én, hétfőn délig lehet kitölteni az Orbán-kormány honlapján. Hivatalos közleményt nem adott ki róla a kabinet, és az MTI-ben sem jelent meg hír arról, hogy Magyarországon éppen konzultáció zajlik a klímavédelemről.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Emiatt vasárnap először a Párbeszéd jelentkezett egy közleménnyel, amely szerint az ellenzéki párt valódi konzultációt indít a klímastratégiáról az Orbán-kormány „szakmaiatlan, sunyi álkonzultációja” helyett valódi társadalmi egyeztetést kezdeményez a klímaváltozással kapcsolatos hosszú távú stratégiáról. „Az Orbán-kormány újabb nemzeti konzultációt indított. A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról társadalmi kérdőívet a honlapján elrejtve. Érthetetlen, hogy a jövőnket meghatározó, legfontosabb kérdésről ezen felül semmivel nem kívánja tájékoztatni az embereket, hol marad a személyes levél, a közpénzből készült reklámkampány? Vagy ez ilyenkor, úgy tűnik, hogy nem fontos, ellentétben a korábbi gyűlöletkeltő, haszontalan propagandakonzultációkkal, amelyekre milliárdokat herdáltak el.

A kormányzatnak továbbra is csak a saját és a NER-oligarchák érdekei és környezetkárosító beruházásaik a fontosak. Az éghajlatváltozás ténye és a vészhelyzet számukra egy nem létező bagatell.

Nem kell hinni nekik, azonnal cselekedni kell, ahogy Karácsony Gergely már első lépésként kihirdette a fővárosban a klímavészhelyzetet, és a jövő héten a Parlament szakbizottsága elé kerül"A klímavészhelyzet kihirdetéséről"szóló javaslatunk” – hangzik a Párbeszéd közleménye, 

Ezután a DK is hallatott magáról az ügyben. Eszerint arra, hogy a magyarok elmondhassák a véleményüket egy olyan fontos és mindannyiunk életét meghatározó kérdésben, mint a magyar klímastratégia és a globális klímavédelem, alig egy hetet adott a kormányzat, ráadásul a közvéleményt is elfelejtette tájékoztatni. Az ellenzéki párt szerint „ez nem is csoda: most ugyanis nem a kormánypropaganda hazugságairól kellene véleményt mondanunk, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről”.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól válaszul csak egy halvány, a lényeget nem érintő cáfolatra futotta, amely azt állítja, szó sincs „nemzeti konzultációról, az Orbán-kormány mindössze egy EU-s kötelezettségnek tesz eleget. 

Az Orbán-kormány hallgatása azért is visszatetsző lehet, mert csütörtökön, három nappal a klímavédelmi konzultáció elindítása után maga a miniszterelnök mondta, hogy támogatja a klímavészhelyzet bevezetését Budapesten, a válaszát pedig azzal kezdte, hogy aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális.