Nincs klíma, a hőség miatt műtét közben a sebészek fejkendővel fogják fel az izzadságcseppeket

2019. július 3., 11:11

Szerző:

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban – írja a Magyar Hang.

A lap forrása szerint a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház.

A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet. A sebészek fejkendőt kötve és egyéb házi praktikákat alkalmazva próbálják felfogni izzadságukat.

A lap értesülései szerint ugyanilyen rossz a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is.

Nyáron nap elején 30, nap végén azonban már 36-38 fokos melegben dolgoznak az Urológiai Klinika, az 1-es Sebészeti Klinika, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika műtőiben.

Annak ellenére van ilyen meleg, hogy a műtőket „átmenetileg” mobilklímákkal szerelték fel. Ezek alig cserélik a levegőt és így

olyan mértékben növelik a fertőzésveszélyt, hogy alkalmazásuk alap esetben nem engedélyezett. 

A műtéti sebek szennyeződésének egyik legfontosabb terjesztő közege ugyanis a levegő, ezért operáció csak mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető, emellett a műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet – hívja fel a figyelmet a Magyar Hang.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.