Kivegzálta a drága műtárgyakat gyűjtő fideszes képviselő az egri vár igazgatóját

2018. szeptember 28., 10:15

Szerző:

Szeptember végi hatállyal lemondott tisztségéről Berecz Mátyás igazgató – értesült a Magyar Hang. Az ország leglátogatottabb várának belső ügyeiben jártas források egybehangzóan állítják: Nyitrai Zsolt fideszes képviselő köre olyan nyomást gyakorolt az igazgatóra, hogy az lehetetlenné tette a munkát.

A drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai jó ideje szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Mindeközben Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét – körül az elmúlt bő egy évben kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. 

Berecz Mátyás egyik bűne az lehet, hogy a

nyilvánosság előtt tengelyt akasztott a várügyekben rendkívül agilis Nyitraival.

Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A politikus tavaly a hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, amire az igazgató közleményben reagált, rámutatva, hogy ennek a feltételei nem adottak.

A másik baj az, hogy Nyitrai a lap értesülései szerint a várban jelenleg is látható, ám szakemberek szerint kétes értékű légierő-történeti gyűjteményt nagyon szeretné a múzeumban tudni. Az igazgató viszont nemet mondott a vásárlásra.