Kitüntetik Beer Miklóst „a katolikus egyház zsinati szellemű megújításáért”

2018. október 21., 15:00

Szerző:

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a Fidentia pro ecclesia-emlékérmet 2018-ban a váci megyéspüspöknek ítélte. Beer Miklós a katolikus egyház zsinati szellemű megújításáért végzett elkötelezett munkájáért kapja az elismerést október 26-án a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma döntését azzal indokolta:

„Magyarországon manapság nem kevés szellemi-lelki erő és bátorság kell ahhoz, hogy egy egyházi vezető a semper reformanda elvet belső meggyőződésévé téve vallja és gyakorolja egyházunk zsinati szellemű, Ferenc pápa által követett megújítását. Beer Miklósnak a keresztény értékek nem harci jelszavak. Azok konkrét tettekben nyilvánulnak meg, szegények melletti elköteleződését jelzi egy-egy ínséget szenvedő család vagy menekült befogadása.”

Beer Miklós váci megyéspüspök a legszebb jellemzést kapta a kuratóriumtól

A kuratórium szerint Beer Miklós a párbeszéd embere: Xavéri Szent Ferenc szellemében mindenkit elfogad útitársnak, aki bármiféle békéltetésben szerepet vállal. Mint írták: Beer a „nehogy a mi legszentebb istenkeresésünket ideológiává lehessen változtatni elv szerint politizál, azt vallja: a szociális érzékenység, az empátia, a szolidaritás keresztény alapértékek. Habitusára jellemző, hogy amikor szót emel az elesettekért, a cigányokért, a menekültekért, a kiszolgáltatottakért, nem pártpolitikát folytat, nem a kormányzati kampányokat bírálja, Jézus és az evangélium tanításait követi.”

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma szerint Beer Miklós püspök „a Názáreti nyitottságát, megközelíthetőségét állítja elénk példaként, szóban és tettben egyaránt hitelesen. Igyekezete szívós és módszeres, mindig szívből jövő: munkáját az evangélium derűjével végzi.”