Kitört a botrány a parlamentben, a Fidesz egy mozdulattal megakadályozta az ellenzék akcióját

2018. december 10., 16:50

Szerző:

Botrányba fulladt a hétfői ülés a parlamentben, miután a Fidesz egy mozdulattal megakadályozta az ellenzék akcióját – derül ki az Index cikkéből.

Az ellenzék 2925 módosító indítványt nyújtott be a rabszolgatörvényhez, vagyis a Munka törvénykönyve módosításához, megakadályozandó, hogy szerdán elfogadják azt a javaslatot, amely szerint a munkáltatók akár évi 400 óra túlórára is kényszeríthetik a munkavállalóikat. Kövér László házelnök, illetve az igazságügyi bizottság villámgyors döntése alapján azonban az ellenzéki javaslatokról nem egyesével, hanem egy szavazással döntöttek.

Az ellenzék ezután sípszóval, és bekiabálással tiltakozott, aztán a képviselői testületileg  kivonultak a teremből.

Kövér László erre úgy reagált, hogy az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat.

Az MSZP-s Varga Lászlót súlyos rendzavarás miatt Kövér László kizárta az ülésnapról. A házelnök azt is közölte, hogy szankcionálni fogja az MSZP-s Tóth Bertalan, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes és a DK-s Varju László viselkedését is. Mindezt végig nagy kiabálás kísérte.

Az ellenzéki képviselők eközben ügyrendi hozzászólás keretében kaptak szót, Tóth Bertalan hiába kérte az egyenkénti szavazást a javaslatokról, Kövér ezt elutasította.

A DK-s Vadai Ágnes azt kérte, hogy Kövér a házőrséget vonja vissza az ülésterem bejáratától, ugyanis az Országház rendjéért felelős házőrség felsorakozott a bejáratnál.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a házbizottság azonnali összehívását kezdeményezte, a házelnök erre azt felelte, majd a megfelelő időben összehívja.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A párbeszédes Tordai Bence pedig új levezető elnököt kért, ám Kövér kérte, hogy tartózkodjon az ülésvezetés bírálatától.

A botrányos jeleneteknek akkor lett vége, amikor Kövér László bejelentette, hogy elkezdődik az interpellációs napirend.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselőnek adott szót, aki bejelentette, hogy nem él ezzel, a fideszes szégyelljék magukat, majd a mikrofonját ledobva ezután kivonult.

Ezután vonult ki az összes többi ellenzéki képviselő is, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

A sajtótájékoztatón mindegyik ellenzéki párt képviselője, és Szél Bernadett független képviselő is felszólalt. Tóth Bertalan elmondta, hogy minden eszközt meg fognak ragadni ahhoz, hogy megakadályozzák a törvénymódosítás elfogadását. Ha kell, az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordulnak az ügyben. Szél Bernadett pedig kijelentette, hogy ma nem csak az ellenzéki képviselőket, hanem a rájuk szavazókat is elhallgattatták.