"Ez a cég Józsié, ez nekem nem szimpatikus, akkor őt kizárom?" – Kispest aljegyzője nem érti a bírságot a Mészáros-közeli menzacég miatt

2020. május 8., 18:30

Szerző: Árpási Bence

Százmilliós bírságot kell kifizetnie a kispesti önkormányzatnak,

amiért egy Mészáros Lőrinc közeli cégnek szervezte volna ki a helyi közétkeztetést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság az LMP-s Ferenczi István közérdekű bejelentése alapján lépett és semmisítette meg a szerződést. Minderről a tizen9.hu oldalon számolt be.

A 444.hu szerint azért kellett az eljárás, mert a gyanú szerint a XIX. kerületi önkormányzat verseny nélkül adta volna egy évre oda a közétkeztetést ennek a cégnek.

Noha hivatalosan kettő cég indult, de mivel nem tették le az előírt 5 millió forintos biztosítékot, így már az elején kiestek a versenyből. Így a Szakácstünder Kft. lett a nyertes. Erről a cégről kiderült korábban, hogy a felcsúti oligarcha, Mészáros Lőrinc köreihez köthető.

Üzenet egy kispesti iskola falán. (Fotó: tizen9.hu)

A tendert hatalmas viták kísérték a kerületben. A tizen9.hu arról ír, kispesti közbeszerzési bizottság ülése előtt a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért (KCK) és az Átalakuló Wekerle aktivistái, illetve az LMP és a Momentum képviselői korábban kérték, hogy ne hirdesse ki ezt a nyertest. Ugyanakkor a szocialista polgármester, Gajda Péter a védelmébe vette a beszerzést, csakúgy, mint Vitál Márton aljegyző.

Gajda Péter, Kispest polgármestere
Fotó: Marton Meresz

Az ellenzők szerint azért volt versenykorlátozó a tender, mert előírták, legyen a nyertesnek vagy alvállalkozójának egy ún. havaria-konyhája a kerületben. Utóbbi csak az előző nyertes Klassz Menza Kft.-nek volt, amit a Konyhatünder rendelkezésére is bocsátott. Ferenczi István úgy látja, ez egy felesleges feltétel volt, mert a kerületnek négy konyhája is van, akár maguk is megszervezhetnék a közétkeztetést. Az egész kiírás célja csak az volt, hogy a régi-új szolgáltató árat emelhessen – vélekedett.

Vitál Mártont sokként érte a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata. Kispest aljegyzője a 168 Órának elmondta, nem látnak precedenst arra, hogy önkormányzatot vagy akár privát céget ekkora összegre bírságoltak volna korábban. Kifejtette, más kerületek és vidéki városok is hasonló formulát alkalmaztak, mint Kispesten. Ugyan volt példa bírságra, de ott is egymillió forint volt ennek mértéke és a legtöbb esetben is csak új eljárás lefolytatására kötelezték a kiírót.

Visszautasította azokat a bírálatokat, amely szerint ez a menzatender nem volt valódi.

„Önmagában nevetséges ilyet állítani.” – vélekedett Vitál Márton, aki szerint minden szükséges lépést megtettek: sor került a  hirdetményellenőrzésre, majd az EU-s közbeszerzési értesítőben is megjelenítették.

„Értelmezni sem tudom ezt az állítást, mivel, ha valaki utánanéz, akkor annak rendje és módja szerint úgy lett lebonyolítva ahogy az kell.” – hangsúlyozta.

Ami az ún. havaria-konyhát illeti: ennek mindenképpen Kispesten vagy közvetlen környékén kellett létesülnie, mert „adott esetben, teszem azt, Debrecenből nem hiszem, oda tudna érni a XIX. kerületbe egy cég, úgy, hogy ne romoljon meg az étel.”

Ezért is tartja abszurdnak, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a földrajzi megkötést kifogásolta, mint indok.

Arról hogy egy

Mészáros Lőrinc közeli cég lett volna a tender nyertese azt mondta, egy jogállamban nem történhet az, hogy megvizsgálják, kinek a cége lett a nyertes.

„Akkor mi történik? Kizárok valakit, mert valakinek a cége? Vagy nem zárok ki? Ez egy abszurd történet. Megvizsgálom és azt fogom mondani, hogy ez a cég Józsié, ez nekem nem szimpatikus, akkor őt kizárom? Nyilvánvalóan nem lehet ilyet csinálni.” – fogalmazott Kispest aljegyzője.

Jelezte, nem igaz az sem, hogy az új nyertes visszahozta volna alvállalkozónak.

Vitál Márton hozzátette, fellebbeznek a döntés ellen, amely eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán fog folytatódni, így a végső szót a bíróság mondja ki.

Kispesti városközpont
Fotó: Merész Márton

Kettős érzései vannak az LMP kispesti képviselőjének. Ferenczi István a 168 Órának azt mondta,

szomorúnak tartja, hogy a kispestieknek közpénzből kell kifizetniük ezt a bírságot.

Ugyanakkor felmerül benne a kérdés, hogy a bírság mértéke mennyiben igazodik a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi gyakorlatához, ugyanis „nem tudok róla, hogy ilyen komoly büntetéseket szabnának ki olyan kormánypárti önkormányzatoknál, ahol hasonló hanyagságokat követ el közbeszerzési kiírásaiban.”

Ferenczi István, az LMP kispesti képviselője.

Egyúttal örül annak, hogy megsemmisítik ezt a döntést. Hozzátette, többször figyelmeztették az illetékes döntéshozókat, akik ennek ellenére lefolytatták a  tendert. 

Jelezte,

„van még a tarsolyomban más ügy is.” 

Látva, mekkora hullámokat kavar a tender, Gajda Péter korábban azt közölte, állásfoglalást kér a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, addig nem írja alá a szerződést.

Noha hivatalosan ilyen nem történt, a 100 milliós bírság és a megsemmisített közbeszerzés alighanem egyértelmű üzenetnek tűnik.

Kispest korábban nem csak a menzatender miatt került az érdeklődés középpontjában. Ezekről itt írtunk: