Azonnali hatállyal kirúgta Kerényi Miklós Gábort az Operettszínház

2017. november 7., 12:38

Szerző:

Azonnali hatállyal felmentette Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőt az Operettszínház. A Kossuth-díjas rendezőt először Kalmár Péter vádolta meg blogbejegyzésében azzal, hogy kiskorúakat zaklatott. Nem nevezte ugyan meg, de egyértelmű volt, kiről írt.

A színház vezetése azután döntött az azonnali kirúgásról, hogy Maros Ákos egykori színész arccal és névvel vállalva mondta el az ATV műsorában, hogy a rendező még a kilencvenes években egy vállfával fenekelte el őt. Elsőként Maros Ákos nevezte meg Kerényit.

Maros – akkor még név nélkül – az Index vasárnap megjelent cikkében is beszélt arról, hogyan fenekelte őt el egy vállfával Kerényi egy szegedi előadás előtt. Mint mondta: „A kollégium egyik termében iskolapadok voltak; becsukta az ajtót, feldöntötte az egyik padot, és eltorlaszolta vele a kijáratot. Azt mondta, vegyem le a nadrágomat, és hajoljak rá egy székre. Ja, és vegyem le az alsónadrágomat is.”

A cikkben több más színházi szereplő is beszélt arról, hogy egy – akkor még meg nem nevezett – nagy befolyású színházi személyiség előszeretettel szokott fiatal fiúkat elfenekelni.

Az Operettszínház vasárnap még arról írt közleményben, hogy elítélik a zaklatás minden formáját, de nincs ilyenről tudomásuk a színházban, és arra kértek mindenkit, hogy tartózkodjon a konkrétumok nélküli híresztelésektől. Úgy tűnik, a konkrét nyilatkozat már elég volt. A színház keddi közleménye szerint

a Budapesti Operettszínház igazgatósága kijelenti, hogy a Kerényi Miklós Gáborral kapcsolatban hétfőn este felmerült konkrét ügy kapcsán azt a döntést hozta, hogy a vasárnap nyugdíjazását kérő művészeti vezetőt azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól, és belső vizsgálatot indít.

Megismételték a korábban már leírt tételeket, így azt, hogy a leghatározottabban elítélik a fizikai bántalmazás minden formáját, illetve hogy elkötelezettek az ilyen ügyek felderítésében, az áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében.

Emlékeztettek, hogy megkezdték egy olyan belső protokoll kidolgozását, ami a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére. Ennek érdekében kapcsolatba léptek hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel és nemzetközi színházetikai ügyekben is tapasztalt jogászokkal.

A színház a döntéssel kapcsolatos művészeti kérdések megválaszolásához időt kér, de megígérték, hogy a repertoár és a meghirdetett műsor zavartalan lebonyolítását a társulat minden erejével biztosítja.

Ahogy mi is megírtuk, Kerényi vasárnap, még az indexes cikk megjelenés előtt közzétett egy nyilatkozatot, amelyben visszautasít minden vádaskodást, de kérte nyugdíjazását. 

Kerényi most, a kirúgással gyakorlatilag egy időben a Facebookon kért bocsánatot. Azt írja kedden közzétett nyilatkozatában:

„A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést!

Be kell hogy valljam, sok élethelyzetben, sok megoldásban, stílusban, viselkedésben valóban közelítettem ahhoz a határhoz, ami még szerintem elfogadhatónak tekinthető. Tettem ezt a művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán. Megalázni valakit sohase volt célom! Ha valaki ezt mégis így érzi, ezúton, de személyesen is szívesen kérek tőle elnézést, bocsánatot, bár szándékom szerint mindig a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekedtem. Előadásaimban éppen úgy, mint a hétköznapi alkalmakor.

Bízom benne, hogy ezt minden magát sértettnek érző kollégám elfogadja!

A legnagyobb büntetés számomra az, hogy imádott színházam nyugalmának biztosítása érdekében meghoztam azt a döntést, amelyről már vasárnap tájékoztattam a nyilvánosságot!"