Kirúgják a Szkénét a BME-ről?

2016. november 29. 11:54 - szerző: Ónody-Molnár Dóra

125 éves a Magyar Pedagógiai Társaság, s az idei emlékév mai záróeseményén nem vett részt senki a kormányzat képviseletében. Igaz, a parlamentben épp ebben az időpontban vitatkoztak az oktatásról a képviselők, bár ott csak az államtitkár ült magában a kormányzattól.

A pedagógia új dimenziói című zárókonferencia helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az intézmény rektora megnyitóbeszédben azt mondta: nehéz elképzelni, hogy 125 éve, az MPT alapítói ezt az ünnepet épp a BME épületének dísztermében látták volna viszont. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a 235. jubileumi tanévét megkezdő BME most a „zsenge korban lévő” pedagógustársaságot köszöntheti. Józsa János rektor beszédében azt hangsúlyozta: fontos, hogy az ifjúságot ne „szakértelmiséggé” neveljék, hanem „általános értelmiséggé”. „Ez viszi a magyar nemzetet előre” – tette hangsúlyossá mondandóját.

szkene

Ez különösen figyelemre méltó gondolat annak fényében, hogy a BME rektora nemrégiben óriási botrányokkal övezve és szakemberek szerint a munkajogot is figyelmen kívül hagyva kirúgta Andor Györgyöt, a BME gazdasági karának népszerű és nagy tudású dékánját.

Józsa János szavainak az is figyelemre méltó hangsúlyt ad, hogy a BME a tervek szerint kipaterolná az épületből a Szkéné Színházat, amely évtizedek óta ad otthont a teátrumnak. A kultikus helynek számító színháznak úgymond méltó helyet keresnének. A rektor azzal magyarázta az elképzelést, hogy a Műegyetem díszterme köszönő viszonyban sincs Hauszmann Alajos eredeti terveivel, az ugyanis jóval nagyobb belmagasságúvá volt. A szocializmusban azonban mesterségesen alacsonyabbá tették dísztermet, amely felett most a Szkéné működik. Ha a Szkénét kiteszik, összenyitható válna a teátrumrész és a díszterem, amely így visszanyerné eredeti hangulatát.