Kiderült, miért örültek annyira Orbánnak Brazíliában

2019. január 2., 21:56

Szerző:

Ez már tényleg az „ilyen nincs” kategória: Orbán Viktor kalandjai Brazíliában. Hol is kezdjük? Vezető európai politikusok közül egyedül Orbán Viktor ment el a virtigli szélsőjobb és a turbópopulizmus között billegő Jair Bolsonaro, új brazil elnök beiktatására. Persze megadta a módját, a nagyon, de mégsem elég gondosan rejtegetett (egyik) kormánygéppel érkezett Brazíliába. 

Ott aztán rangjához mérten fogadták. Az ünnepelt elnök ugyan a protokollnak megfelelően minden vendéggel fotózkodott, de különösen büszkén feszített Orbán oldalán. Csakhogy az Index rájött, miért: egyszerűen összekeverték Mike Pompeoval, az USA külügyminiszterével. 

Az Egyesült Államok brazíliai nagykövetsége gyorsan lehűtötte a nagy örvendezést: roppantul örülnek a meleg szavaknak, de az a fickó az elnök mellett sajnos nem a külügyminiszter.

(Amúgy Bolsonaro később tényleg találkozott Pompeoval is, bár el sem tudjuk képzelni, hogy őt kinek nézte.)

De ezzel még nincs vége a brazil bakiparádénak. Az új elnök fia, az amúgy parlamenti képviselő Eduardo Bolsonaro is posztolt egy közös képet Orbán Viktorral. 

Ő ugyan nem keverte össze semmilyen ország semmilyen vezetőjével, csak éppen sikerült egy olyan kamuprofilt tagelnie, aminek egyetlen Twitter-posztja 2012-ből arról szól, hogy kenyéren és vizen él a Lánchíd alatt.

Ezek után kíváncsian várjuk Bolsonaro Budapesti látogatását. Reméljük, idetalál.