Kiderült, hogy akarja levezényelni az óraállítás eltörlését az EU

2018. szeptember 13., 10:55

Szerző:

Az Európai Bizottság javaslata alapján Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel – írja a Portfolio a szerdán benyújtott Bizottsági javaslatból.

Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos kifejtette: jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Felkérik a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében.

Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül. Ha jövő márciusig döntenek és elfogadják, a nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezután a téli – azaz a valós csillagászatinak megfelelő – időszámításra átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezután az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód. Az államoknak jövő áprilisig kell eldönteniük, melyik időszámítást választják

Az Európai Parlament nyár elején hirdetett európai konzultációt az óraállításról, a válaszolók túlnyomó többsége, 80 százaléka az óraállítás eltörlése mellett foglalt állást, igaz, mindössze 4,6 millióan fejezték ki véleményüket. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mindenesetre augusztus legvégén közölte, hogy az emberek akaratának megfelelően be kell szüntetni az óratekergetést.

Ha a javaslatot minden fórumon elfogadják és Magyarország a nyári időszámítást választaná, a téli reggeleken egy órával tovább lenne sötét. December 22-én például Budapesten csak fél kilenckor kelne a nap, igaz, a megszokott négy óra helyett ötkor menne le. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.