Szakértelem Pécsen: 30 fokos melegben, párás termekben őrzik a Munkácsy-festményeket, mert nem működik a klíma

2019. augusztus 9., 10:00

Szerző:

Nem működik a klíma a pécsi Zsolnay-negyedben található m21 galériában, ezért kánikulai napokon 30 fok körüli hőmérsékletek vannak a Munkácsy-kiállításon. A magas hőmérséklet nemcsak a látogatóknak kellemetlen, de a festményeknek sem tesz jót – írja a Szabad Pécs.

A lap munkatársai először csak hőmérőt vittek magukkal a galériába, ami szerdán délután négykor 28,7 fokot mutatott. Következő nap a hőmérsékleten kívül páratartalmat is mérték, délután fél három körül 31,7 fok volt, a páratartalom pedig 44,6 százalék volt.

Az m21-ben van ugyan klíma, de egy ideje már nem működik. A Szabad Pécs mindkét nap azt tapasztalta a Munkácsy-kiállítás termeiben, hogy csak két ventilátor pörög, amelyek 5–6 méter hatótávolságúak, vagyis képtelenek a hatalmas tér teljes egészében biztosítani a légmozgást. Ezek ráadásul a hőmérsékletet nem csökkentik, csak a látogatók hőérzetére hatnak.

A lapnak egy muzeológus azt nyilatkozta, hogy egy múzeumban abszurd a 30 fok körüli hőmérséklet, főleg egy olyan kényes anyag esetében, mint a Munkácsy-tárlat. Szerinte 20 és 23 fok közötti hőmérséklet az ideális a képek számára.

Fotó: Facebook/Zsolnay Negyed

A lap érdeklődésére a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. gazdasági igazgatója, Magyar Attila az egyértelmű interjúszituáció ellenére először értetlenkedett, hogy neki mi köze van az egészhez, aztán közölte az újságíróval, hogy „nyugodtan írja a hülyeségeit és a harminc fokjait, ő szarik rá”.

Vincze Balázs ügyvezető igazgató elismerte, hogy a klíma egy ideje nem működik, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket. Úgy véli, a páratartalom megfelelő szinten tartása fontosabb, azzal pedig nincs gond.

Ezért a nagy hőségben a galéria kis belső udvarára nyíló ajtókat nyitva tartják.

Remélte, hogy két héten belül megjavítják a klímát, addig ventilátorokkal hűsítik a látogatókat, és frissítő itallal fogják őket kínálni.

Komor István üzemeltetési igazgató ugyanezt nyilatkozta a lapnak. Közölte, hogy felmerült, hogy kicserélik a klímaberendezést, de ez több mint tízmillió forintba kerülne, így csak egy alkatrészt cserélnek.

A kiállítás 16 milliójába került a ZSÖK-nek, a képek tulajdonosa Pákh Imre műgyűjtő. Egy muzeológus szerint ha ilyen jelentős értékű műtárgyegyüttesről van szó, a kölcsönadó a szerződésben rögzíti a műtárgyvédelmi szabályokat, például hogy mekkora legyen a relatív páratartalom, a hőmérséklet, milyen erősségű legyen a megvilágítás. Közgyűjtemény esetében szigorú előírásoknak kell megfelelni a festmények elhelyezését illetően, magángyűjtemény esetében a kölcsönadón múlik, hogy milyen feltételeket támaszt.

A Szabad Pécsnek Vincze Balázs azt nyilatkozta, hogy nem tud róla, hogy hőmérsékletre vonatkozó kitételek szerepelnének a szerződésben.