Ki se hallgatták a moszkvai vízumgyár ügyében a volt agrárattasé Kiss Szilárdot, de lezárták a nyomozást

2018. november 9., 12:35

Szerző:

Gyanúsítotti kihallgatás nem volt a Kiss Szilárd egykori agrárattasé ügyeiben tett feljelentések nyomán indult rendőrségi nyomozásban, ennek ellenére október közepén lezárták a vizsgálatot – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet az MSZP-s Mesterházy Attila képviselői írásbeli kérdésére adott.

A politikus arról érdeklődött, hogy mi indokolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozásának leállítását, hiszen a még a Martonyi János minisztersége idején a Külügyminisztériumnak dolgozó Kiss Szilárd kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, továbbá az Index korábbi oknyomozó cikkei szerint nagy tételben intézhetett magyarországi (ezzel pedig az Európai Unió területére való belépésre is alkalmas) vízumokat orosz prostituáltaknak és bűnözőknek a moszkvai magyar konzulátus épületében.

Kiss Szilárd

Mindezek ellenére a IV. és XV. kerületi ügyészség azzal indokolta a Kiss ügyével kapcsolatos nyomozás megszüntetését, hogy a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. Csakhogy Polt Péter válaszából az derül ki, hogy éppen Kiss Szilárdot nem hallgatták meg az ügyben.

Mesterházy azt is felvetette, hogy egy hiteles orosz bírósági végzés szerint egy orosz üzletember beperelte Kiss Szilárdot azért, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy magyarországi vízumot szerezzen neki, Kiss ezt nem tette meg. Emiatt a bíróság kötelezte az agrárattasét a pénz visszafizetésére.

Polt Péter szerint azonban az érintett oroszországi bírósági határozat „a nyomozás során vizsgált időszakot megelőzően történt eseményekre vonatkozik”, illetve az orosz üzletember vízumkérelmét 2014-ben elutasították.