Két és fél éves a várólista, ezen nem segít a pluszjuttatás

A tárca illetékesei pénteken Budapesten találkoztak mintegy 120 kórházvezetővel, ahol szó esett a 27,5 milliárdos decemberi pluszjuttatás elosztásáról is. A somogyi forrás több mint felét a legnagyobb betegforgalmú, s egyúttal legnagyobb adósságú Kaposi Mór Oktató Kórház kapja. Az intézmény tartozásai megközelítik az egymilliárd forintot.

2010. november 27., 18:57

Csaknem 900 millió forinthoz jutnak napokon belül a somogyi egészségügyi szolgáltatók, derül ki a szakállamtitkárság tájékoztatásából. A pénzt a lejárt adósságok kiegyenlítésére kell költeniük a szolgáltatóknak, vagyis minden forint a végtelenül türelmes beszállítókhoz kerül. Mégis van remény arra, hogy a 41 pontos kaposvári gazdasági intézkedései terv szorítása enyhülhet, s a várólista is rövidülhet – a minisztérium szerint.

Mint azt korábban a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai főigazgató-helyettese, a pénteki fórumon is részt vevő Moizs Mariann portálunknak elmondta: a teljes működésre kiterjedő takarékossági intézkedési tervet hoztak november elején. Ez egyebek között az előjegyzésekben is változásokat hozott, tervezhető műtéteket ütemeztek át. A vállalkozóként dolgozó orvosok munkabeosztását átalakítva csökkentették a ledolgozott óraszámukat, s így közvetve a bértömegüket, a munka nagyobb részét pedig a főállásúkra terhelték, így védve a munkahelyüket.

Az intézményi menedzsment képviselője pénteken még nem tudott válaszolni arra a kérdésre, pontosan mire lesz elegendő és milyen hatással lesz a várólistákra az 556 millió forintos év végi konszolidációs támogatás.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke portálunk kérdésére úgy fogalmazott: a lejárt tartozások kifizetésével lehetőség nyílhat az intézetek számára ahhoz, hogy többletteljesítménnyel rövidítsék a várólistákat. Ez elsősorban a legsúlyosabb anyagi helyzetbe került, s a progresszív ellátás magasabb szintjein lévő egyetemi klinikák és megyei kórházak esetében merülhet föl. Általában az ortopédiai és a szemészeti ellátásban várnak a legtöbben műtétre.

A várólisták gondját természetesen nem oldja meg a mostani pluszforrás, ezt csak a teljesítménykorlátozás feloldása, vagy többletteljesítmény finanszírozása tenné meg – mondta Varga Ferenc. – A végső megoldás a kórházügy strukturális átalakítása lenne, mert a rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Kovács Róbert, a nagyatádi kórházat üzemeltető Medical Investments cégcsoport vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a pénteki egyeztetésről.
– Elégedett vagyok, mert ez volt az első alkalom, amikor valóban megpróbálták objektív mérce alapján elosztani a kereteket – mondta a vezérigazgató –, bár az is kétségtelen, hogy a most kapott pluszforrásnak akár a dupláját is gond nélkül el tudnánk költeni. De ezzel is tudunk mit kezdeni, a lejárt tartozásunk jelentős részére elegendő lesz. A beszállítóink, akiknek köszönettel tartozunk, megérdemlik, hogy végre a pénzükhöz jussanak.

Nagyatádon ezután indul újra a szigorú költséggazdálkodás, mert még korántsem dőlhetnek hátra a kórházigazgatók.
– Tudom, hogy ez egy irdatlanul bonyolult rendszer, aminek az újjáépítése nem megy fél év alatt - folytatta Kovács Róbert. De most legalább elkezdődött egyfajta okos gondolkodás. Jó érzés, hogy picit partnernek tekintenek. Kórházi főigazgatóként – a szigetvárit vezetem –, most először hívtak egyeztetésre. Az államtitkár helyzetértékelését reálisnak látom, és el tudom fogadni. Várjuk a folytatást.

A novemberi csipőprotézis-műtéteket 2008 januárjában vették előjegyzésbe Kaposváron. Akinek most döntenek a műtétjéről, 2012 októberében kerül sorra, 310-en várakoznak. Térdprotézist e hónapban a három éve várakozók kapnak, 166-an várakoznak, és 2012 októberére adnak előjegyzést. A szemészeti osztályon nyolchónapos a várakozási idő, 731 a várakozók száma. A sebészeti beavatkozások viszonylag újak a várólisták között, 73-an várnak, s kéthónaposak az előjegyzések a Kaposi Mórban - írta a

sonline.hu.