Halmozták a készpénzt a cigicsempészek, félmilliárdot találtak náluk

2020. december 2. 20:21 - szerző: 168 Óra

A hatfős társaságból hárman szökésben vannak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 373 ezer doboz, több mint félmilliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le a közelmúltban egy ukrán–magyar bűnözői csoporttól. Az orgazdáktól nagyjából ugyanekkora értékben foglaltak készpénzt is, így a költségvetésnek okozott kár teljes egészében megtérül – írja a NAV.

A Belaruszból és Ukrajnából származó adózatlan cigarettát a csoport egy magyarországi raktárban tárolta, innen szállította tovább a vevőknek. Az elkövetők szervezettségét és felkészültségét mutatja, hogy üzelmeik leplezéséhez GSM-jelzavaró készüléket is használtak.

A NAV pénzügyi nyomozói egyszerre hat budapesti és négy vidéki ingatlanban csaptak le az orgazdákra: a tíz helyszínről összesen 372 896 doboz adózatlan cigaretta került elő. Az 560 millió forint értékű dohánytermék mellett 565 millió forint értékű készpénzt – dollárt, eurót és forintot – is találtak a bűnözőknél.

A nyomozók két férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként, egyikük letartóztatását elrendelte a bíróság. Az elkövetői kör további három tagja szökésben van, ellenük hazai elfogatóparancs van érvényben. A nemzetközi elfogatóparancs kiadatásáról a NAV már intézkedett.

Az ügyben különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyik a nyomozás, amiért akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.