Keményen beszólt az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA SZTAKI-nak a szív alakú ágy miatt

2019. június 22., 18:31

Szerző:

Szombaton derült ki, hogy ha a Ripost lejárató cikkében említett „kéjbarlang” nem is, egy „rekreációs szoba” mégiscsak működött az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI), az erről felröppenő hírek nyomán pedig az Akadémiai Dolgozók Fóruma jelentkezett a következő közleménnyel a Facebookon

„Az Akadémiai Dolgozók Fóruma értetlenül áll az MTA SZTAKI-ban létesített rekreációs szoba ügye előtt.

Bár az egyes kutatóközpontok nagyon eltérő gazdálkodási modell szerint működnek, álláspontunk szerint minden esetben elfogadhatatlan az ilyen öncélú pénzköltés, különösen egy olyan hálózatban, ahol a kutatók átlagos bére alig éri el a nettó 190 ezer forintot.

Fotó: Google Street View

Az eset – csakúgy, mint a Palkovics miniszternek ugyanebben a kutatóközpontban éveken keresztül valós teljesítmény nélkül kifizetett magas bérezés – rávilágít arra, hogy szükség van az MTA kutatóhálózatának megújítására és az intézményrendszer demokratizálásra. Egyebek mellett ez az egyik célja az Akadémiai Dolgozók Fórumának.

A demokratizálódást, az átláthatóbb működést azonban egészen biztosan nem szolgálják a kormány átszervezési tervei, a kutatóhálózat politikai kontroll alá helyezése, és egy olyan irányító testület felállítása, amelyben az önkormányzatiság eddig létező szintje is megszűnik.

A hír nem változtat azon a tényen, hogy az MTA kutatóhálózata szakmai szempontok szerint a térség legeredményesebb ilyen intézményrendszere. Az autonómia felszámolása és a kutatóhálózat politikai kontroll alá rendelése a magas színvonalú szakmai munka fenntartását veszélyezteti.”

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.