Kemény megszorítások jönnek: itt az Orbán-csomag

Kedden ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A kiszivárgott információk szerint drágulhatnak a gyógyszerek, megszűnhet a korengedményes nyugdíj, csökkenhet a tanköteles korhatár és a nyugdíj.

2011. március 1., 07:38

Az MTI úgy tudja, a tárcavezetők a Széll Kálmán Alapítvány délelőtt 11 órakor kezdődő budapesti rendezvényén jelentik be az átalakításokat. Orbán Viktor miniszterelnök a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott januári interjúban beszélt arról, hogy a kabinet a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

A kabinet február közepe óta tárgyalja a strukturális reformokat, amelyek végleges előterjesztését szombaton vitatta meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) február közepén kezdte el publikálni azokat az elemzéseit, amelyek majd megalapozzák az kormány intézkedéseit. A minisztérium közölte: az államháztartást érintő változtatásokra elsősorban azokon a területeken van szükség, ahol a magyar költségvetés nemzetközi összehasonlításban sokat költ, vagy sok adót von el, vagy a rendelkezésre álló források felhasználása a nemzetközi átlagnál alacsonyabb hatékonyságú.

Az NGM által a sorozatban elemzett területek: a felsőoktatás, rokkantsági ellátás, a nyugdíjrendszer, az adminisztrációcsökkentés, az adórendszer, a foglalkoztatás és a közösségi közlekedés. A konkrét területeken kívül külön elemzést készítettek az államháztartás szerkezetéről és az államadósságról.

Dráguló gyógyszerek

Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány strukturális reformprogramja, amelyet kedden mutatnak be - értesült a HVG fideszes körökből. Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárd forinttal javítanák az államháztartás egyensúlyát, ami elvileg lehetővé tenné a különadók kivezetését. A kormány valóban hadat üzent az államadósságnak, még akkor is, ha erre főleg a korábbi években felhalmozott magánpénztári vagyont használja fel - olvasható a

hvg.hu-n. Az államadósságot a GDP 65-70 százalékára akarják leszorítani, amire a kasszák vagyonának 63 százalékát szánják. Ebből kiderül, hogy megcélozhatnák akár a 60 százalékos maastrichti limitet is, ha a teljes összeget erre fordítanák - írja a hvg.hu, amely szerint az utóbbi megoldást ráadásul jobban tolerálná a piac.

A kormányzati tervekből kitetszik, hogy az "államadósság csökkentő alap" - hivatalos nevén Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap - 2012-ben 90 milliárd forinttal, de még a következő két évben is 220-220 milliárddal fogja javítani a költségvetést. Idén 530 milliárdot szív belőle magához az állam, vagyis a későbbi időkre szánt megtakarításokból több mint ezer milliárdot elkölt. A reformprogram révén 2012 és 2014 között a foglalkoztatási politika eredményeként három év alatt 195, 213, majd újra 213 milliárddal javulna a szaldó, feltehetően megtakarításokat is beleértve. A nyugdíjrendszer további reformja az egymást követő években 99, 129, majd ismét 129 milliárdos javulást hozhat.

A közösségi közlekedésen 45, 60, végül megint 60 milliárdot akar megspórolni az állam 2012 és 214 között. A felsőoktatás 12, 38, végül 38 milliárddal javítaná a mérleget - írja a hvg.hu, hozzátéve, hogy a reáltudományos és műszaki diplomások nemzetközi méretekben is csekély aránya azonban növekedni fog. A gyógyszerkassza állami támogatását 2012-től 83, 120, majd 2014-ben 120 milliárddal nyesik meg, ami a gyógyszergyártó cégek befizetéseinek növelésével érhető csak el: az eddigi 12 százalékos rabbat feltehetően 18 százalékra nő, és az orvoslátogatói "adót" is 50 százalékkal emelik. A gyógyszerek elkerülhetetlenül megdrágulnak, bár ennek megakadályozására a kormánypárti képviselők valószínűleg újabb vizsgálódásokat és szankciókat helyeznek kilátásba. A döntés egyenértékű a versenyképes honi gyógyszergyártás legyalulásával. Változik az önkormányzati finanszírozás is, egyebek mellett várhatóan azzal, hogy az állam egyre több kórházat, iskolát vesz át.

"Egy nyugdíjkorhatár van"

A

Hírszerző úgy tudja: 2011. július elsejéig a kormánynak ki kell dolgoznia egy tervet a tömeges közmunkáztatásra. Erre azért van szükség, mert a bérpótló juttatásokat a jelenlegi 270 napról 90 vagy 180 napra csökkentik le - fideszes és KDNP-s források szerint ez még nem eldöntött. Ha ennyi idő alatt valaki nem talál munkát, akkor a közmunkaprogramba irányítják át. A Hírszerzőnek több forrás is azt mondta, a kormányban gondolkodnak azon, hogy ezeket az embereket az élelmiszer és feldolgozóiparban kellene közmunkáztatni, ám meg kell találni azt a megoldást, amit az EU nem minősít a programba bevont cégek bujtatott állami támogatásának.

Teljesen átalakítják a rokkantnyugdíjazási rendszert. A jövőben megyei hivatalok fogják felülvizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, ám annak, akinek csak néhány éve van a nyugdíjkorhatár eléréséig, nem kerül veszélybe a rokkantnyugdíja. A nyugdíjrendszerről szólva azt mondta, "egy nyugdíjkorhatár van". ez azt jelenti a jelenlévő fideszes források szerint, hogy leszámolnak a korkedvezményes nyugdíjakkal, a hivatalos nyugdíjkorhatár előtt senki sem mehet nyugdíjba. Ez alól a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezménye az egyetlen kivétel. A legnagyobb felháborodás a rendőröknél, tűzoltóknál lehet, itt a kormányfő is nagy ellenállásra számít. A BKV-t, a MÁV-ot és a Volánt a nyáron egy holdingba vonják össze. A jelenlegi 50 féle kedvezményt is alaposan lecsökkentik, ám hogy pontosan milyen konstrukciókat szüntet meg a kormány, azt nem árulta el.