Így történt a 110 százalékos választási részvétel Kemeneskápolnán

91 fő szerepel a választási névjegyzékben, mégis 48-48 szavazatot kapott a két polgármesterjelölt egy vasi faluban.

2020. szeptember 30., 09:53

Szerző:

Kemeneskápolna lakosainak száma az internet szerint 2010-ben 87 fő volt, az önkormányzati szövetség honlapján 2019-es adatként 95 fő szerepel. A helyiek szerint jó, ha hatvanan élnek életvitelszerűen a településen. A vasárnapi időközi választáson azonban sokak meglepetésére 96 szavazatot adtak le a lakosok. Mint kiderült, mindezek ellenére nem dőlt el semmi: Csekéné Hóbor Kornéliának, az ősszel megválasztott polgármesternek és Marton Jankának, aki az azt megelőző két ciklusban vezette a települést a szomszéd faluból átjárva, egyaránt 48 voks jutott.

“Nekem itt az ablakban van a figyelőállásom, mindent látok, nem ér meglepetés. Innen néztem végig a vasárnapi szavazást is, bizony megfordultak a szavazókörben idegenek is. Nem ismeretlenek, érti, hanem olyanok, akik a szomszédos falvakban laknak” – nyilatkozta a Blikknek egy helyi férfi a különös esetről.

A Blikk érdeklődött a helyi választási irodánál, hogy tervezik-e kivizsgálni a Kemeneskápolnán történt átjelentkezéseket. Válaszuk szerint minden a választási eljárásról szóló törvénynek megfelelően zajlott le a településen, ahol egyébként az időközi választás kiírásakor 91 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, a választás időpontjára ez bővült 107 főre. Amennyiben valamelyik fél 72 órán belül panaszt tesz, akkor van lehetőség bármiféle vizsgálatra.