A közmédia megtréfálta a váci püspököt, az egyházfi állítja, nem mondta, hogy a Helsinki Bizottság csótányokat küld a fegyházba

2020. január 20., 15:39

Szerző:

Csuka Tamás szerint ő nem mondott olyat, hogy a Magyar Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassák a börtönt. A nyugalmazott református püspök az Indexnek azt mondta telefonon, hogy

az MTI-ben megjelent tudósításban „teljesen kiforgatták a szavait”.

Vasárnap szentmisével és ünnepséggel emlékeztek meg a málenkij robot áldozataira a kismarosi katolikus templomban, a szertartás után tartott egy beszédet Csuka Tamás váci református püspök is. Az MTI tudósításában azt írta, hogy a püspök a mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet. Az állami média szerint Csuka Tamás felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Magyar Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a cellák embertelen viszonyait.

Ezzel szemben Csuka Tamás azt nyilatkozta az Indexnek, hogy vasárnap azt mondta, hogy

 „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”.

A portálnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok.

„Vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzánk a gyülekezeti házba is bejönnek”

– tette hozzá.

A lelkész hangsúlyozta, hogy a beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, mert „őket rázzák át vagy próbálják átrázni az elítéltek”. Úgy tudja, felvétel is készült a rendezvényről, és a gyülekezet tudja igazolni az elmondottakat.

A Váci Mérték Facebook-oldalára nemrég felkerült Csuka gondolatmenete. A lelkész szó szerint a következőt mondta:

„Felháborodik a lelkem, mert '90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek.”

Az Index megkeresésére a Helsinki Bizottság azt válaszolta, hogy valaki biztosan hazudik.

„Nem öröm, ha egy lelkész hazudik a gyülekezetének, ahogyan az sem, ha egy nemzeti hírügynökség hazudik az országnak. Csuka Tamás mai nyilatkozata után, úgy tűnik, a vasárnapi szavait kiforgatta az MTI. Ezért az MTI-t mindenképpen be fogjuk perelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján. A nyugalmazott tábori püspököt pedig tanúként kérjük idéztetni. Ha a per során esetleg kiderülne, ma nem mondott igazat, és vasárnap mégiscsak hazudott rólunk, őt is perelni fogjuk.”