Íme Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc megállapodása

Megegyezett a DK, az MSZP és a Párbeszéd: közös listával indulnak – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az alku érvényes 2026-ra is, A DK-MSZP-Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely, közös miniszterelnök-jelöltje pedig Dobrev Klára. 

2024. március 21., 12:40

Szerző:

A Magyar Nemzet információi szerint a DK, az MSZP és Párbeszéd megegyeztek, hogy Budapesten és az európai parlamenti választásokon is közös listán indulnak idén júniusban. A közös főpolgármester-jelöltjük Karácsony Gergely.

A lap úgy tudja, hogy ez a megegyezés érvényes 2026-ra, az országgyűlési választásokra is.

Közös miniszterelnök-jelöltjük Dobrev Klára lesz, és nem tartanak előválasztásokat.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt hónap elején tárgyalásra hívta a Párbeszéd, a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP vezetőit egy lehetséges választási együttműködésről, melyen a közös fővárosi ellenzéki listát szorgalmazta. A DK, az MSZP és a Momentum egyetértett abban, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester, az LMP viszont tartózkodott ettől. Mint azóta kiderült, a saját listával induló Vitézy Dávidot támogatják. 

Momentum: Karácsony Gergely igen, közös lista nem

Donáth Anna, a Momentum elnöke Karácsony ötletéről, a közös listáról akkor úgy nyilatkozott

„Az a vonat már elment” 

Donáth szerint ez nem a Momentum miatt történt meg elsősorban, hanem azért, mert az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is egyértelművé tette, hogy ők nem akarnak ilyet. A Momentum inkább abba az irányba szeretne elmozdulni, hogy legyen egy baloldali-szociáldemokrata, valamint egy liberális-zöld lista Budapesten. Előbbi alatt az MSZP és a Demokratikus Koalíció összefogását érti, utóbbin pedig a Párbeszédét és a Momentumét. A DK, az MSZP és a Párbeszéd megegyezése, amelynek értelmében felosztották egymás között a főpolgármester-jelölti és a miniszterelnök-jelölti pozíciót egyben azt is jelenti, hogy 

a Momentum egyedül maradt.

Ez is érdekelheti: Vitézy Dávid: Indulok!

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely érkezik az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.