Karácsony Gergely nagyon megnyerte az ellenzéki előválasztást

2019. február 3., 15:28

Szerző:

34 214 szavazat érkezett az MSZP-Párbeszéd főpolgármesteri előválasztásán. Ebből 81 szavazat volt érvénytelen és 34 133 érvényes szavazat érkezett – jelentette be sajtótájékoztatón Szigeti Péter egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság volt elnöke a szavazatszámláló bizottság nevében. (Az esemény élőben követhető például az MSZP Facebook-oldalán.) A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere, Karácsony Gergely nyerte, nagy fölénnyel: 

  • Karácsony Gergely: 27 598 szavazat
  • Horváth Csaba: 6535 szavazat

Így Karácsony Gergely lett az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritási Mozgalom főpolgármester-jelöltje az őszi választáson.

Karácsony Gergely nyerte a baloldali pártok fővárosi elővá
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az előválasztás sikerrel, komolyabb fennakadás nélkül, eredményesen lezárult – mondta Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke az előválasztási bizottság nevében. Manipulálási kísérleteket, visszaéléseket nem tapasztaltak.

Horváth Csaba nyilvánosan gratulált Karácsonynak, támogatásáról biztosította és elmondta: az előválasztás tisztességes verseny volt politikai partnerek között. Örül neki, hogy végre nem pártvezetők, hanem maguk a budapesti polgárok dönthették el, ki legyen a jelöltjük, a zászlóvivő. 

Karácsony Gergely szerint Budapest történelmi győzelmet aratott a Fidesz megosztó politikája felett. Holnaptól a hatalom emberével szemben az emberek hatalmát használjuk fel a város megváltoztatása érdekében – mondta. Továbbra is számít Horváth Csabára, mert „ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz. Győztese a sok ezer állampolgár, aki eljött szavazni, és győztesek mindazok, akik az előválasztáson ugyan nem vettek részt, de változást akarnak." Az a cél, hogy 2019 októberére Budapest végre a budapestieké legyen a Fidesz helytartóival szemben.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke közölte: elfogadják a döntést, hiszen a budapesti választók határoztak így. Ezzel a legesélyesebb jelölt lehet Tarlós István kihívója. Akik pedig nem csatlakoznak a szövetséghez, hanem önállóan indulnak, nem Tarlós leváltását akarják, hanem valami más forgatókönyvet hajtanak végre.

A voksolás hétfő reggel kezdődött, ma délben ért véget. Az előzetes várakozások szerint a szervezők már azzal elégedettek lettek volna, ha tízezren részt vesznek az előválasztáson. Ehhez képest 34 ezernél is többen voltak.

Fotó: Merész Márton

Molnár Csaba, a DK alelnöke külön megköszönte a választáson legnagyobb számban részt vevő DK-sok aktivitását („a DK sátránál volt mindig a legnagyobb a forgalom") és azt mondta, azért döntöttek Karácsony Gergely támogatása mellett, mert neki van nagyobb esélye ősszel legyőzni Tarlós Istvánt. Molnár szerint Karácsony mostantól a teljes demokratikus ellenzék közös jelöltje, aki az egész ellenzéket képviseli majd.

Az első forduló után júniusban jön a következő kör, ahol a budapestiek az LMP által támogatott Puzsér Róbert és Karácsony Gergely között választhatnak. Az előzetes nyilatkozatok szerint Puzsér csak akkor lép vissza, ha legalább 50 ezren szavaznak, Karácsony viszont mindenképp visszalép, ha nem ő nyer.

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.