Kálmán Olga: Befalom a világot!

Azt nem akarta minősíteni, hogy a DK-frakció szóvivője a NER stílusában bírálja a 168 Órát. Interjú.

2019. június 19., 13:39

Szerző:

– Miben érzi jobbnak magát ellenzéki riválisainál? Mely tulajdonságai alapján érzi, hogy legyőzi Tarlós Istvánt?

– Befalom a világot! Világéletemben ilyen voltam.

(...)

Fotó: Bazánth Ivola

– Mennyire szól a DK-nak a felkérés elfogadása? Ha a Momentum kéri fel előbb, akkor is elvállalja?

– Nem azért vállaltam el a DK felkérését, mert ők hívtak először. Nem tárgyaltam a Momentummal, amely számomra kedves formáció, jó lendülettel bíró fiatalok által alkotott párt. Semmi fenntartásom nincs velük szemben. Egyszerűen nem tárgyaltunk, a DK-val viszont igen. Nem most kerestek meg először, ahogy azt Gyurcsány Ferenc el is mondta.

– Ezt azért kérdezem, mert a DK világnézetileg viszonylag jól meghatározható párt, balliberális programmal, tagságát és politikusait tekintve zömmel ex-MSZP-s káderállománnyal. Közel érzi magához tartalmilag ezt a pártot?

– Talál valami olyat a DK vállalásaiban, amely ellentmond a normális, élhető ország, főváros megteremtésének? Én nem találtam. Nem lettem DK-s, de még így sem minősíteném a párt tagságát és más pártokét sem, sosem tettem.

– Ettől még az ő színeikben indulna a választáson egy nagy legitimációval bíró politikai pozíció elnyeréséért. Ami azt jelenti, olyan kérdésekre is válaszolnia kell, amelyekhez közvetlenül nincs köze, de az önt jelölő pártnak igen.

– Nem fogom az ilyen kérdéseket lepattintani magamról.

– Akkor mondok egy példát. Az egyik elemzésünk alá azt kommentelte a DK-frakció szóvivője, Gréczy Zsolt, hogy „a 168 Óra hazudik”. Mi ugyan nyugodtan alszunk attól, hogy egy politikus ezt írja rólunk, de annak azért van jelentősége, hogy a NER kilencedik évében a NER arroganciáját szavakban legalábbis elutasító párt egyik vezetője a NER stílusában reagál a független sajtó neki nem tetsző cikkére. Miért viszonyulna ez a párt kormányon másképp a sajtóhoz, mint most a Fidesz? Ön két hete a frontvonalnak még ezen az oldalán állt, tudja, milyen az, amikor egy ellenzéki politikus a független sajtót bírálja.

– Nem lenne jó, ha a DK bármely politikusának vagy egy másik ellenzéki párt politikusának ehhez hasonló cselekedeteit minősíteném, mert annak az lenne az üzenete, hogy „Kálmán Olga nem ért egyet az őt jelölő párt egyik országgyűlési képviselőjével”, vagy mondjuk „Kálmán Olga nem ért egyet az MSZP politikusával”.

 

A teljes interjút a 168 Óra csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.