Kaleta-ügy: a megkérdezettek túlnyomó többsége elégedetlen az elsőfokú ítélettel

2020. augusztus 1., 09:15

Szerző:

A magyar lakosság több mint kétharmada hallott Kaleta Gábor volt nagykövet gyermekpornográfiával kapcsolatos ügyéről és a megkérdezettek döntő többsége (83 százaléka) enyhének tartja az ítéletet

– derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

Ugyanakkor meglepő különbség mutatkozik az ügy ismertsége az ellenzéki és a kormánypárti szavazók között: előbbiek 66, utóbbiak 35%-a hallott a pedofilbotrányról.

Viszont abban a fideszesek is egyetértettek – és ez pártállástól függetlenül így van – hogy helytelenül járt el a kormány, amikor Országgyűlés külügyi bizottságának az ügyben készült tárgyalási anyagát 10 évre titkosították.

 A büntetés mértékével sem értettek egyet a megkérdezettek, iskolai végzettségüktől függetlenül a nagy többség enyhének találta az ítéletet.

Szijjártó Péter Peruban Kaleta Gábor (a képen balra) Szijjártó Péter oldalán, amint átadják a perui magyar nagykövetséget 2017-ben.

További részletek a Népszava cikkében olvashatók.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.