Százak tüntettek Józsefvárosban Pikó András polgármesterjelölt mellett, akinek kampányközpontját nemrég rendőrök kutatták át

2019. szeptember 13., 19:57

Szerző:

Több százan gyűltek össze a józsefvárosi Práter utcában, ahol Pikó András polgármesterjelölt mellett tüntettek civilek, aktivisták és politikusok - tudósított a hvg.hu. A rendőrség szerda este házkutatást tartott a VIII. kerületi összellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontjában, miután személyes adattal való visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indítottak a Magyar Nemzet cikke nyomán.

A Pál utcai fiú szobra előtt tartott rendezvény a Mi vagyunk a Grund! című dallal kezdődött – ennek felhasználása ellen egyébként korábban Vecsei H. Miklós, a musicalben Nemecseket játszó színész tiltakozott, de aztán törölte a posztját.

A tüntetés első felszólalója maga Pikó András volt, aki megköszönte a támogatást, de szerinte nem őt kell megvédeni, hanem a józsefvárosiakat. A polgármesterjelölt beszédében rágalomhadjáratról beszélt, de szerinte a Fidesznek azért van erre szüksége, mert fél.

„Milyen párt az, ami retteg kiállni vitára, rejtegeti kampányában a saját logóját, programja pedig a rendőrségi razzia?” – kérdezte.

Pikó szerint a Fidesz gyenge és gyáva párt, amely tudja, hogy napjai meg vannak számlálva. A támadásokat pedig azért kapják, mert elkezdték kinyitni a józsefvárosi aktákat, ők azonban nem állnak le, hanem a következő hetekben is beszámolnak a sötét ügyekről.

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A rendezvényen felszólalt Kunhalmi Ágnes, szocialista képviselő, Gy. Német Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, XVII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt és Donáth Anna, a Momentum alelnöke és EP-képviselője is. Donáth arra is emlékezetett, hogy ő pontosan tudja, milyen az, amikor betámadják az embert, utalva ezzel az ellene indított rágalomhadjáratra. Szerinte azonban a támadások csak azt bizonyítják, hogy valamit nagyon jól csinálnak.

A tüntetés utolsó felszólalója Karácsony Gergely, közös ellenzéki főpolgármester-jelölt volt, aki úgy fogalmazott: nem szabad hagyni, hogy a legbecsületesebb politikusaikat olyanok rágalmazzák, akik

a lábuk nyomát sem csókolhatnák meg.

„Nem kell félnünk a hatalomféltéstől rettegő gyáva, gonosz emberekről, mert mi vagyunk többen” – mondta a politikus, aki szerint ők csak annyit akarnak, hogy a város ne a kiváltságos keveseké legyen, hanem mindenkié.