Jövő év végéig maradhatnak a gyerekek a fóti gyermekotthonban

2018. szeptember 1., 17:11

Szerző:

Ideiglenesen is, de tovább működhet a fóti gyermekváros. A sérült, árva és menekült gyermekeket ellátó intézményt idén nyáron akarta bezárni a kormány, most mégis úgy döntöttek, jövő év végéig maradhatnak a gyerekek. Ezután kisebb létszámú intézménybe helyeznék el őket.

A bezárást a kormány tavaly januárban azzal indokolta, hogy a gyermekotthonok nagyok és korszerűtlenek, ezért országszerte kisebb lakásotthonokkal kell ezeket felváltani. Akkor Tuzson Bence arról is beszélt, más célt fog szolgálni az épületegyüttes és az azt övező park. „Olyan feladatot kapjon, ami alkalmas arra, hogy a fóti emberek is jól érezhessék magukat, és legyen turisztikai vonzereje” – magyarázta akkor a közszolgálatért felelős államtitkár.

Úgy tűnik azonban, hogy egy ideig mind a dolgozók, mind a gyermekvárosban élő sérült, árva, menekült gyerekek fellélegezhetnek – ezt egy közleményből tudták meg.

„Itt volt egy papír kint, amin az volt, hogy május 31-ig biztos a pálya, de utána nem tudjuk, hogy mi van” – mondta egy neve elhallgatását kérő dolgozó az ATV Híradójának.A dolgozókat a továbbiakról nem értesítették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csatorna megkeresésére annyit közölt: a kormány célja nem változott, 2019 végére befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása.

A Károlyi István Gyermekközpont ellátottjai jövőre kisebb létszámú, családiasabb környezetbe kerülnek – állították.

 

A Párbeszéd szerint nem a zöld környezetből kéne elköltöztetni az embereket. „A kitagolást a tömegintézményekkel, a rossz minőségű, elavult tömegintézményekkel kell kezdeni. Ilyen Kalocsa, Zalaegerszeg vagy a hatvani nevelőotthon is. Olyan helyek, amelyekről egyébként az ombudsman is megírta, hogy nagyon rossz körülmények között élnek a gyerekek” – mondta Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője.

Hiába hoztak 2014-ben törvényt arról, hogy a 12 éven aluli gyerekek a nagyobb intézmények helyett nevelőszülőkhöz kerüljenek – hangsúlyozta az SOS Gyermekfalu gyermekjogi tanácsadója. Szlankó Viola szerint ennek részben az az oka, hogy nincs elég nevelőszülő. A szakember szerint a szándék jó, miszerint bezárják a nagyobb intézményeket, viszont amíg nem áll rendelkezésre elég erőforrás, hogy bepótolják ezeket az intézményeket, addig nem tudják ezt a célt teljesíteni. Szlankó Viola szerint a gyerekeknek biztonságra és állandóságra van szükséges, egy ehhez hasonló intézménybezárás hosszas előkészületet igényel.