Jön az országos közszolgálati sztrájk, leállhatnak az önkormányzatok, a közigazgatás és a szociális ágazat

Az Orbán-kormány nem tárgyal velük, ezért lépnek a szakszervezetek. Kétszázezer munkavállalót képviselnek.

2019. január 15., 16:20

Szerző:

Az önkormányzati köztisztviselők, és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egyedül, míg a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen csaknem 200 ezer munkavállaló érdekében országos sztrájkot hirdet – közölték a résztvevő szakszervezetek.

A sztrájk időpontját január 17-én jelentik be a szakszervezetek, amelyek 12 pontos követelést fogalmaznak meg. A közszféra szakszervezetei kedd délelőttre összehívott ügyvivő testületi ülésükön döntöttek arról, hogy részt akarnak-e venni az országos munkabeszüntetésben.

A döntés előzménye, hogy az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében a legnagyobb szakszervezetét vezető Kordás László elnök küldött egy négypontos követeléslistát tartalmazó levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, amire a pénzügyminiszter azt válaszolta, az Orbán-kormány nem tárgyal a sztrájkra készülő szakszervezetekkel.

Kordás László
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az érdekvédők azt követelik:

  • a túlóratörvény visszavonása, a munka törvénykönyvének módosítása a munkavállalók érdekei szerint;
  • a tisztességes béreket tisztességes munkáért elv betartása, a regionális és a nemek közti béregyelnőtlenség csökkentése;
  • a sztrájkjog újraszabályozása, érdemi párbeszéd és előzetes egyeztetés a dolgozókat érintő törvények módosításáról;
  • rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer.