Jöhetnek az uniós források, megjelent az igazságügyi reform a Közlönyben

Az Európai Bizottság szerdai kérése az volt, hogy a Magyar Közlönyben jelenjen meg az elvárt jogszabálymódosítás, ennek ma eleget tett a kormány.

2023. december 13., 16:11

Szerző:

Elérhetővé válhatnak az uniós források, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért – írta a 24.hu. A hivatalosan az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabállyal ugyanis az Országgyűlés a büntetőeljárás szabályait is átírta.

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán azt közölte: az igazságügyi reformot először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni, hogy teljes körűen életbe léphessen. A megtévesztő cím ellenére (2023. évi LXXXV. törvény Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról) ennek a 18 oldalas jogszabálynak a második pontja rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket.

Az érintett paragrafus ugyanakkor a törvény hatálybalépését követő 61. napon lép hatályba.

Az Európai Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos másik kifogása, ami az uniós pénzek kifizetését érintette, a bírósági ügyvitel szabályait érintette, amit a minap az igazságügyi miniszter orvosolt egy rendeletben.

Ez azt jelenti, hogy az uniós végrehajtó testület várhatóan már szerdán bejelenti a 30 milliárd eurós, befagyasztott magyar támogatás egy 10 milliárdos részének az odaítélést.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.