EU-s források – Beadta a derekát a kormány

Az EU költségvetési vezetője szerint a törvényjavaslat segíthet a befagyott uniós források feloldásában.

2023. május 3., 15:24

Szerző:

Elsöprő többséggel szavazta meg a bírói függetlenséget erősítő és a bíróságok politikai befolyás alóli mentességét célzó jogszabályt a parlament. A javaslatot a kormány nyújtotta be azzal a céllal, hogy Magyarország mielőbb hozzájusson azon a forrásokhoz, melyeket az Európai Unió a jogállamiság és a korrupciós aggályok miatt zárolt tavaly decemberben.

Ez a jóváhagyás hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország megkapja azt 13 milliárd eurós uniós forrást, amely az ország számára elkülönített 22 milliárd eurós kohéziós alap részét képezi - mondta egy héttel ezelőtt Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa.

A most elfogadott törvényjavaslat megerősíti a bíróságok felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács hatáskörét, korlátozza a kormány Alkotmánybírósághoz fordulási jogát, valamint automatizálja az ügyek elosztását a bírák között - írja a Bloomberg.com.

A jogszabály része annak a 27 követelésből álló csomagnak, amit Brüsszel támasztott a magyar jogállamisággal és a demokratikus normákkal kapcsolatos aggályok megszüntetésére.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.