Jakab Péter ismét elfoglalta Orbán Viktor székét, így tiltakozott az Országgyűlés működésének szigorítása ellen

2019. november 20., 15:22

Szerző:

Jakab Péter jobbikos frakcióvezető a szerdai parlamenti vitán ismét elfoglalta Orbán Viktor székét. A miniszterelnök nem ült a helyén, az ellenzéki politikus a felszólítások ellenére is onnan követte a vitát.

 

„Azt mondják Orbánék, megsértjük a Tisztelt Házat azzal, hogy kimondjuk az igazságot. Hogy felemeljük a hangukat a magyar emberekért. Szánalmas, ahogy a Fidesz megpróbál teljhatalmat kiépíteni az Országgyűlésben. Természetesen minket nem lehet megfélemlíteni és nem lehet megállítani. Az új törvényük értelmében egy székre való leülésért több millió forint bírság járhat majd. Pedig én csak elfoglaltam egy üres széket”

– indokolta Jakab Péter. A jobbikos politikus a tavaly decemberben is elfoglalta a kormányfő székét azon a botrányos parlamenti ülésen, amikor a kormánypárti többség megszavazta a rabszolgatörvényt.

 

Jakab szerdai akciójával az országgyűlési képviselőkre kiszabható büntetések ellen tiltakozott, mivel a jövőben egy ilyen lépésért akár több millió forintos bírságot is kaphat. Egy törvénymódosítási javaslat alapján azokat a képviselőket, akik nem viselkednek jól, akár 60 napra is kitilthatják a parlamentből. A javaslatot a Fidesz-KDNP politikusai nyújtották be.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.