Jávor Benedek és csapata elvégezte a rendőrség munkáját, így el is indult egy nyomozás a paksi atomerőmű hűtővize miatt

2018. október 29., 10:25

Szerző:

Augusztusban a Duna vízhőmérséklete a Paksi Atomerőmű alatti szakaszon a hivatalos adatok szerint is vészesen közel került a 30 fokos határértékhez, aminél pótlólagos intézkedésekre, például az erőmű részleges leállítására kellett volna sort keríteni. Jávor Benedek zöldpolitikus, a Párbeszéd EP-képviselője most azt írta Facebook-oldalán:

az első pillanattól valószínűsítette, hogy az atomerőmű által mért 29,88 fok csak trükkök segítségével volt megállapítható.

Ez alapján Jávor Benedek még szeptemberben feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás gyanújával. Hiszen ha túllépték a 30 fokos értéket, az károsíthatta a folyó élővilágát. „A rendőrség az új Büntető törvénykönyvre (Btk.) hivatkozással lényegében rám tolta a nyomozás terhét, feljelentés-kiegészítését rendelve el, aminek keretében nekem kellett feltárnom azokat a bizonyítékokat, amelyek felkutatása véleményem szerint egyértelműen a rendőrség feladata lenne. Ennek ellenére közben nem pihentünk: elvégeztük a rendőrség munkáját is, és a nyomozásunk eredményeképpen rendelkezésre álló bizonyítékokat benyújtottam a rendőrségnek. Nem hiába: az átadott információk nyomán a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya értesített, hogy elrendelték az ügyben a nyomozást!” – jelentette büszkén az EP-képviselő.

Persze Jávor Benedek szerint most már csak az kell, hogy „le is folytassák tisztességesen, a paksi atomerőműre kiszabják a megfelelő a szankciókat, és véget vessünk susmusolós, trükközős gyakorlatuknak”.