Izraeli választások – A nagykövet már voksolt

2020. február 20., 08:20

Szerző:

Izraelben március másodikán tartják ugyan a parlamenti választásokat, de a zsidó állam külképviseletein már szerdán leadhatták szavazatukat az arra jogosultak. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete ezen a napon interjút adott a 168 órának – amit hamarosan közzéteszünk -, és fotósunk egyúttal lencsevégre kapta a nagykövetet, amint éppen gyakorolta állampolgári jogát.

Fotó: Lakos Gabor

Az izraeli közszolgálati rádió mai beszámolója szerint egyébként a felmérések a március másodikai választások közeledtével is patthelyzetet jeleznek előre. A 120 tagú Knesszetben a Kék és Fehér elnevezésű centrista párt, valamint a mérsékelt jobboldali Likud egyaránt harmincegynéhány mandátumra számíthat. Az előző két választáson - tavaly áprilisban és szeptemberben – szintén patthelyzet alakult ki a több pártból álló baloldali és jobboldali tábor között. Egyikük sem tudott kormányt alakítani, viszont képesek voltak megakadályozni a másik oldalt a kormányalakításban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.