Nem kapcsolják ki Iványi Gábor intézményeiben a gázt

2020. szeptember 24. 17:10 - szerző: 168 Óra

Pénzt továbbra sem kaptak az államtól, de a gázszolgáltatótól kaptak egy egyedi moratóriumot.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. Az intézmény Dankó utcai központjában mégsem zárják el a gázt, mert sikerült egy tavaszig tartó egyedi moratóriumról megállapodni.

A Dankó utcában napok óta elbarikádozták az épületet sátrakkal: az ő tartozásuk 30 millió forint, az Oltalom vidéki oktatási és szociális intézményeinek tartozása pedig százmilliós nagyságrendű

2011-ben az állam megfosztotta egyházi státuszától a MET-et, emiatt pedig pert indítottak. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán végül megnyerték a pert, de a 3 millió eurós (1092 millió forintos) kártérítésnek eddig csak a töredékét fizette ki az állam. Ha megkapnák a támogatást, minden tartozást ki tudnának fizetni – mondta Iványi. Hozzátette: nem hallgathatnak akkor, amikor nem csak az ő intézményeiket támadják, hanem például a romák intézményeit, iskoláit is lehetetlen helyzetbe hozzák, vagy elvonják az Igazgyöngy Alapítvány támogatását, az SZFE-t vagy a szabad sajtót támadják.

A közösség elnöke meghatottan mesélte el, hogy több mint 60 milliós támogatás érkezett be civilektől, kerületektől, pártoktól, cégektől és más egyházaktól is.

(Szeretlek Magyarország cikke nyomán)