Itt a poloskainvázió második generációja és mindent megesznek

2019. július 31., 08:44

Szerző:

Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki az ázsiai márványos poloskák második generációja, az invázió nem hagyott alább – nyilatkozta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense.

A tanszéken az elmúlt évben kezdték részletesen vizsgálni az inváziót, Vétek Gábor szerint a mostani rovargyűjtésük is alátámasztja, hogy már megjelent a poloskák második generációja. Folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is belőle. Tőlünk északabbra kevesebb, délre pedig több nemzedék is kialakul a rovarból.

A szakember megerősítette, hogy Budapesten kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a példányait.

– Nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre

– mondta.

Természet - Budapest - Ázsiai márványpoloska
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Úgy véli, ez a poloskafaj nem túlságosan válogatós a táplálékot tekintve, a fák termésén, a zöldség- és szántóföldi növények termésein is megjelennek.

– Ha idén valaki esetleg még nem látott a paprikában, paradicsomban, zöldbabban poloskát, az már csak idő kérdése, legkésőbb augusztus-szeptemberben ott lesznek, a zöldbabon, paradicsomon, paprikán, padlizsánon, uborkán – mindenfélén, aminek vonzó számára a gyümölcse, termése

– jelentette ki Vétek Gábor.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.