Várható volt: nem kér az Isztambuli Egyezményből a parlament kormánypárti többsége, gyorsan le is szavazták

2020. május 5. 11:35 - szerző: 168 Óra

Villámgyorsan, egy nappal azután, hogy a KDNP beterjesztett a parlament eléegy politikai nyilatkozatot arról, hogy Magyarország nem kér az Isztambuli Egyezményből, kedden már meg is szavazta ezt az országgyűlés fideszes többsége: a nyilatkozat mellett 115 igen és 35 nem szavazat, illetve három tartózkodás volt.

Ellenzéki képviselők feltartott táblákkal tiltakoztak a szavazás ellen, amiért az ülést vezető Latorcai János figyelmeztette is őket. 

Pedig a családon belüli és a nők elleni erőszak globális felszámolását célul kitűző egyezményt Magyarország 2014-ben, azaz bőven a Fidesz-kormányok időszakában már aláírta, a ratifikálására azonban nem került sor.

És míg 2014-ben leginkább csak az akkori Jobbik képviselői tiltakoztak az egyezmény aláírása ellen, mára ez kormányzati álláspont is lett.

 

Az Európa Tanács által kezdeményezett egyezmény a KDNP szóvivőjének indoklása szerint ideológiailag sem fér össze a magyar jogrenddel, illetve a KDNP megközelítésével. Mint Nacsa Lőrinc hétfőn fogalmazott,

az Isztambuli Egyezmény szerintük elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt "a romboló genderszemlélet" bevezetését,

valamint rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását. A kormánypárti képviselők másik visszatérő érve, hogy nálunk már szigorúbb szabályokat hoztak a családon belüli erőszak leküzdésére, aminek köszönhetően „az európai átlag alatt van a kapcsolati erőszak”. 

Az Isztambuli Egyezmény szövegét magyarul a Nőkért Egyesület honlapjánlehet elolvasni.