ORFK: Az iskolaőrnek a kényszerítő eszközök közül azt kell választania, amely az eredményesség biztosítása mellett a legkisebb károkozással jár

2020. július 30., 15:17

Szerző:

Az iskolaőr egy speciális rendészeti felkészítést igénylő munka, ezért a velük szemben támasztott szakmai elvárások is rétegzettek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV Híradó érdeklődésére.

A csatorna arról érdeklődött az ORFK-nál, hogy az augusztus elején kezdődő iskolaőr képzés miből áll majd, és meddig tart, illetve ki tartja majd a képzést.

A rendőrség azt válaszolta, hogy az iskolaőr egy speciális rendészeti felkészítést igénylő munka, amelynél egyaránt fontos, hogy képes legyen egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, másrészt bizonyos rendészeti jellegű jogosítványok birtokában biztosítani tudja a rend helyreállítását.

Az iskolaőrök három modulból álló, összesen 120 órás képzésben vesznek részt, amelyek elemei a következők:

  • pedagógiai-pszichológiai alapképzési modul,
  • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul,
  • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.

A pedagógiai-pszichológiai alapképzési 40, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési 24, a rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul pedig 56 órás. Az egyes modulok modulzáró vizsgával végződnek, ezek sikeres teljesítését követően kerül sor az iskolaőri vizsgára.

A képzést a különböző modulok tartalmának megfelelő képesítéssel és végzettséggel rendelkező, előzetesen felkészített oktatók tartják.

Közölték, hogy az egy hónapos képzést követően, 2020. szeptember 1-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását.

Az ATV azt is megkérdezte, hogyan lesz elkerülhető az, hogy az iskolaőrök túllépjenek a hatáskörükön, mivel a korábbi hírek szerint az iskolaőr használhat gumibotot, bilincset és gázspray-t.

Az ORFK azt válaszolta, hogy a rendőrségről szóló 1994. XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 10/C. § (3) bekezdésében foglaltak alapján az iskolaőr intézkedéseire az Rtv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ennek alapján a rendőri (iskolaőri) intézkedésnek számos követelménynek kell megfelelnie: mind a jogszabályok előírásainak, mind a szakmai követelményeknek (ide értve a belső normákat), mind a társadalom, mind pedig az egyes állampolgárok elvárásainak.

„Az intézkedés által elérni kívánt cél általában több módon elérhető, ily módon az intézkedő mérlegelési lehetősége széleskörű. A cél eléréséhez szükséges intézkedések és kényszereszközök kiválasztásához nyújt támpontot a szükségesség és arányosság alapelve. A szükségesség és arányosság elve a hazai és a külföldi jogirodalomban egyaránt ismert jogelv. E szerint a rendőrnek (iskolaőrnek) a rendelkezésére álló lehetőségek közül azt kell kiválasztania, amely a legkisebb jogkorlátozással, a legkisebb sérüléssel vagy károkozással biztosítja az intézkedés eredményességét”

– írta az ORFK. Hozzátették, hogy a rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Emellett a rendőri intézkedések és kényszerítő eszközök közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.