Az Index új vezérigazgatója: Nem a NER küldött, hogy bezárjam, tönkretegyem a lapot

2020. június 25., 18:39

Szerző:

„Nem a NER küldött, hogy bezárjam, tönkretegyem az Indexet, nem arra vagyok felvéve, hogy embereket küldjek el” – állítja az Index új vezérigazgatója, Ződi Zsolt a hvg360-nak adott interjúban. Mint ismeretes, Ződi azután érkezett a portál élére, hogy elődje, Pusztay András lemondott az Indexet érintő átszervezési tervek miatt. A portál beszántási kísérleteként értékelte ugyanis Gerényi Gábor Index-alapító elképzeléseit a szerkesztőség több tagjához hasonlóan. 

Azóta már Gerényi is közzétette, pontosan milyen tervei voltak:

Ződi kijelentette: nincs politikai kapcsolata. Három hete Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke kereste meg, aki egyben jó barátja, de már 2017-ben hívta őt vezérigazgatónak. Ződi egyébként a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, emellett a Miskolci Egyetem jogi karának docense.

„Bodolai biztosított róla, hogy a politikai szálakat tudja kezelni, nekem azzal nem lesz dolgom” – mondta Ződi. Az interjúban szóba került, hogy az Indexet fenntartó alapítványnak 120 milliós tartozása van, aminek a törlesztése elviszi a hasznot, ami az elmúlt öt évben ötödére csökkent. Ráadásul az árbevétel nem ebben, hanem egy NER-es cégben képződik és nem lehet felbontani ezt a szerződést.

„Ismerve a magyar média helyzetét, mindenhol vannak anyagi gondok. Ahol nincsenek, ott más hiányzik. Az, hogy az árbevétel nem nálunk képződik, valóban nagyon furcsa számomra, de ez nem jelenti, hogy semmi ráhatásunk ne lenne rá.

Én még nem láttam ezt a szerződést, így nem tudok nyilatkozni róla.”

 – mondta erre Ződi.

Az új vezérigazgató elmondta, „a kiszervezéssel járó megszorítás végleg lekerült a napirendről”. Más típusú megszorítások sem lesznek, de ezeket nem részletezte. Ződi nem szeretné Dull Szabolcsot sem leváltani a főszerkesztői posztról.

Ugyanakkor nem tűnt éppen derűlátónak saját helyzetét illetően:

„ha lehetetlenné válik a tisztességes munka, akkor azonnal felállok, visszamegyek a tudományos világba.

Látva az eddigi igazgatók „életciklusát”, ha két évig kihúzom, és sikerül megnyugtatnom a szerkesztőséget, és egy jobban működő céget csinálni, akkor elégedett leszek”.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.