Ikonokat és ezüst kegytárgyakat loptak az egri szerb templomból

Tizenegy ikont, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket vittek el betörők az egri Szent Miklós szerb ortodox templomból - közölte szombaton a heol.hu Heves megyei hírportál.

2009. november 14., 14:32

A tettesek a volt parókiát és a templomot összekötő lépcsősort használták bejutásra. Valószínűleg előzetesen "terepszemlét" tartottak, hiszen a betörés során nem szólalt meg a riasztó.

Tizennégy ikonnak, kegytárgyaknak és értékes misekönyveknek kelt lába. Körülbelül húszmillió forintot érhet mindaz, amit a tettesek magukkal vittek – közölte Kutnyákné Patocskai Margit, a templom gondnoka.

Véleménye szerint nem kizárt, hogy az elkövetők megrendelésre dolgoztak, a lopott kegytárgyakat feltehetően külföldön tudják értékesíteni.

Egy-egy ikon önmagában is tekintélyes súlyú, mintegy öt kilogrammot nyom, ezért feltételezhető, hogy a tolvajok többen voltak.

A helyszíni szemle során rögzített adatok elemzése, valamint az eltulajdonított tárgyak értékének megállapítása, szakértők bevonásával zajlik - tájékoztatott közleményben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.