Így csalnak a bundázók: bemutatjuk a trükköket

Bunda! Csalás! Fogadómaffia! Harsogták az elmúlt napokban a különböző médiumok. Első körben a bochumi államügyészség állt a nyilvánosság elé a(z állítólag) több országot is érintő fogadási csalás ügyében, majd az UEFA is követte. A sors furcsa fintora, az elmúlt hétvégén a Bochum nyert nem kis meglepetésre a jól teljesítő Hamburg otthonában, így e meccs kapcsán is lehetne rögtön bundát kiáltani.

2009. november 28., 09:11

Ha elve kizárnánk az esélytelenebb sikerét, akkor elég unalmas lenne a sport. Ráadásul el sem kell veszíteni egy mérkőzést, mégis komoly összeget lehet nyerni a jól megválasztott fogadással, továbbá miért is kéne egy csapatnak, sportolónak a „maffia” tippje, ha enélkül is nyerhet…

Három éve a Die Welt cikkét visszhangozta a fél világ, akkor 30 teniszezőt vádoltak azzal, hogy rendszeresen csal. Az eredményeket, illetve azok alakulását figyelve jó eséllyel nem alaptalanul. A Spiegel által robbantott bomba is csak durrant, a robbanás elmaradt. A lap szintén UEFA vizsgálatról írt, az Europol nyomozott és talált 26 mérkőzést gyanúsnak, s ugyancsak akadt magyar szál. Mi több, akkor is az Újpest és a Kispest került képbe.

Az Újpest, a liechtensteini Vaduztól hazai pályán elszenvedett 4-0-s vereségének tisztaságát a mai napig rengetegen kérdőjelezik meg, míg a Kispest esetében a hamburgi 4-0-s zakó került akkor a képbe. Ám a nagy fellángolás után elsikkadt mindkét történet.

A különböző cikkeket, internetes hozzászólásokat olvasva kitűnik, hogy sokaknak fogalmuk nincs a sportfogadásról. Nyilván napjainkig akadnak „külsősök” által megvett meccsek, de nincs szükség „közvetítőkre”, nem kell mást is bevonni, aki ha bukik, magával ránt.

Korábban, az internetes lehetőség előtt rengetegen jártak át Szlovákiába és Horvátországba fogadni, s bizony sok labdarúgóval lehetett összefutni az irodákban. E találkozás sokaknak adott jó „ötletet” az adott meccsre.

Az internetes sportfogadás korában még veszélytelenebb a történet, senki nem látja a sportolót, még csak nem is kell, hogy a saját nevén legyen a számla és mégis könnyedén juthat komoly pénzhez. Bár valóban jobban fizet (magasabb az odds) az esélyes „váratlan” vereségére, mint sok egyébre, a lebukás nagyobb esélye okán amatőr dolog a klasszikus 1X2-vel variálni. /Bár kézilabda, kosárlabda, illetve vízilabda esetén döntetlennel akár tízszeres pénzt is lehet nyerni. Illetve ha focinál valaki az eredményt találja telibe, vagy jól tippeli meg a gólszerzőt, szintén nagyot „kaszálhat”./

A labdarúgóknak felesleges kockáztatniuk, amikor egy mérkőzés kapcsán akár száznál is több lehetőség szerepel a kínálatban. Lehet fogadni a minimális gólkülönbségre – a hírek szerint a mostani bundaügyek kapcsán nem egyszer ez vált gyanússá. De arra is lehet „tippelni”, hány gól, 11-es, bedobás, szöglet, kirúgás, kapura lövés, sárga/piros lap lesz, s ugyanez él egy adott tízperces időszakra is, de szerepel a kínálatban, hogy mikor lesz az első gól, sárga lap stb.

Ezek között jócskán akad olyan, amely nem tűnne fel senkinek, ráadásul vélhetően az ellenfél sem „dolgozik” a tipp ellen. Mert ugye az kellemetlen és igen mókás jeleneteket hozhat, ha a felek nem egyeztetnek a mérkőzés előtt, s mindkét csapat tagjai saját vereségükre fogadnak.

A sportolók számára a legnagyobb aranybánya azonban az élő fogadás. Ezzel leginkább talán a teniszezők él(het)nek. Veszíteni sem kell, elég egy rövid „megingás” és tele a buksza. Egy normál oldalon is lehet jócskán keresni, de a legkönnyebb a Betfair-nél, amely úgy működik, akár egy tőzsde: az iroda a felületet adja, s a fogadók valójában egymástól nyerik el a pénzt.

Ha az esélyesebb és valóban jobb teniszező kedvére irányítja a mérkőzés alakulását, az adott meccsen a segítőjével akár többet kereshet, mint egy kisebb torna megnyerésével. Az odds, azaz a nyereményszorzó fel-le mozog az találkozó állásától függően. Ha emberünk elhúz az elején, az ellenfél odds-a az egekbe szökik – a segítő fogad az ellenre. Majd jön egy „rossz szakasz” és a vetélytárs közelebb kerül, vagy akár fordít, így a saját győzelmének az odds-a emelkedik és az elsővel ellenkező fogadással már be lehet biztosítani, hogy bármi történik a folytatásban, csörög a pénz.

Persze lehet alkalmazni más taktikát is, sőt el lehet jutni odáig, hogy az ellenfél sikere több mint százszoros összeget hoz a konyhára, s egy kevésbé fontos versenyen gond nélkül le lehet dobni a meccset. Akadnak, akik olykor meg is teszik…

Nos, bár biztos léteznek fogadással foglalkozó „bandák”, biztos akadnak ledumált meccsek, de ezek csak a jéghegynek azt a bizonyos csúcsát jelentik. Kevésbé látványos módon, a lebukás veszélyének csökkentésével, és külső szerepelők nélkül is él és virul a trükközés.